Hírek

2012.03.23. 06:28

Veszélyesek a platánfák? Lakossági fórum a MAORT-lakótelepen

Nagykanizsa - Patkányirtástól kezdve, járdahibákon át a közbiztonságig számos probléma felvetődött a Lakóhelyünk sorozat szerdai fórumán, melyre ezúttal a MAORT-lakótelepen élőket vártuk.

Horváth-Balogh Attila

A volt Vécsey-iskolában megrendezett találkozó nyugodt mederben, építő jelleggel zajlott, a lakók sokféle problémát tártak a megjelent illetékesek elé - melyek túlnyomó többségére rögtön választ is kaptak.

Az Olaj utcában élő Kállay Sándorné például arról érdeklődött, hogy mikor lesz újra patkányirtás a városban? Válaszában Gáspár András, a városüzemeltetéssel foglalkozó Via Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a település egészére kiterjedő irtás nincs, csak ott helyeznek el mérget, ahol szükséges, vagy ahonnét lakossági bejelentést kapnak. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kollégái kiszállnak a helyszínre és amennyiben szükséges, intézkednek.

Szekendi Jenőné, az Erdész utca 47. lakója arra hívta fel a figyelmet, hogy a csapadékvíz-elvezetés az említett területen nem megoldott, s nagy esőzések során rendszeresen elönti a társasházakat a víz. Egyúttal köszönetet mondott a közterület-felügyeletnek, hogy fellépésüknek köszönhetően eltűntek a házak előtt korábban parkoló és a közlekedést akadályozó autók.

A vízelvezetéssel kapcsolatos felvetésre Tárnok Ferenc, a városfejlesztési osztály vezetője válaszolt.



- Ismert előttünk a probléma, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítéséhez szükséges tervek rendelkezésre állnak, most az engedélyeztetésük zajlik - mondta el. - Hogy pénz mikor lesz a kivitelezésre, egyelőre nem látszik, de megpróbálunk valamiféle ideiglenes megoldással segíteni.

Dr. Molnár József alezredes, városi rendőrkapitány a Sétakert és az Erdész utca által közrezárt lakóterület közlekedésbiztonságáról adott rövid tájékoztatást és elmondta: ebből a szempontból a MAORT-lakótelep a város egyik legbiztonságosabb része.

- Nincsenek komoly közlekedési balesetek, maximum a temető környezetében időszakosan megnövekvő forgalom miatt esik egy-két koccanás - magyarázta.

Boha László, a Vécsey utca lakója azt kérdezte, tervezik-e a környéken térfigyelő kamerák elhelyezését? A rendőrkapitány jelezte, ha esetleg az Erdész utcai volt határőr-laktanyába kerül a javító-nevelőintézet, akkor a bekamerázás mindenhogyan megtörténik. Alaphelyzetben viszont ez is éppen olyan pénzkérdés, mint a Sétakert közvilágításának felújítása - a mostani gyenge fényviszonyok közepette sötétedés után a parkban járni bizony nem veszélytelen.

Vincze Józsefné az óriásira nőtt Olaj utcai platánfák ügyét firtatta; Gáspár András jelezte, egyelőre csak az elöregedett, nagyon veszélyes ágak eltávolítására van pénz, de ezt egyébként is évről-évre megteszik.

A fórumon részt vevő Cseresnyés Péter polgármester a korábban nagy vihart kavart javító-nevelő intézettel kapcsolatban elmondta: egyelőre még arról sincs döntés, hogy az Nagykanizsán készülhet-e el. Arról is beszámolt, reményei szerint néhány héten belül kiderül, hogy a városba települ-e egy 15 főt foglalkoztatni kívánó ipari beruházás, de további befektetőkre és állami beruházásra is számítanak. A város büdzséjével kapcsolatban jelezte: nagyon szűkös, kevés útfelújításra jut pénz, de a balesetveszélyes szakaszokat igyekeznek rendbe tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!