2012.03.12. 18:31
Piactéri főzőcske a megyeszékhelyen
Zalaegerszeg - A piaci bevásárlást népszerűsíti az a rendezvénysorozat, amelyet szombaton indított útjára a Vásárcsarnok és a Kvártélyház Kft. Kulturális és gasztronómiai programokat szerveznek; az első alkalommal Tóth Endre mesterszakács tartott bemutatót.
Előtte azonban bevásárolt a piacon, s kizárólag olyan alapanyagokból állította össze az ételsorokat, amelyekhez helyben hozzá tudott jutni.
- Nem hittem volna, hogy ilyen jó alapanyagokat találok - dicsérte a kínálatot Tóth Endre. - Csicsókát vettem egy idős hölgytől, és ma hajnalban szedett, friss mángoldleveleket is be tudtam szerezni, a kiváló minőségű füstölt sonkáról nem is beszélve. Ez valóban hagymányos módon, házi füstöléssel és sózással készült, nem gyorsérleléssel - mondta Tóth Endre.
A mesterszakács a bevásárlás után bemutatta a köréje gyűlt érdeklődőknek, hogyan készíti az erre az alkalomra kiválasztott fogásokat.
- A pulykamellfilé nőnapi módra nagy érdeklődésre tartott számot, és a grillezett zöldségek is ízlettek azoknak, akik megkóstolták. Mangalicakarajból is készítettem ételt, s alig győztem megválaszolni az élesztőleves receptjével kapcsolatos kérdéseket - említette Tóth Endre.
Neki is különleges élmény volt a piaci főzés, mert eddig csak egyszer vezetett hasonló bemutatót. Egy bangkoki piacra hívták meg, ahol a thaiföldi szakács kollégáinak főzött gulyáslevest.
A zalaegerszegi látványfőzésben Horváth István, a Vásárcsarnok igazgatója segített neki, aki lapunknak elmondta: sikeresnek értékeli a rendezvényt. Úgy érzi, szükség van ilyen megmozdulásokra ahhoz, hogy a piacot többen megkedveljék és tudatosuljon, mennyi előnye van annak, ha a helyi termelőktől vásároljuk az élelmiszert. A jövőben is lesznek hasonló rendezvények, valamint előadások és kulturális programok; népdalkörök lépnek fel, óvodásoknak szerveznek piaci sétát, paradicsom napokat és eper fesztivált hirdetnek.