Hírek

2012.02.29. 09:59

Újra itt a szocpol - Szigorúbb, mint a korábban

A gyengélkedő építőipart hivatott fellendíteni az újra bevezetett szociálpolitikai kedvezmény. A januártól hatályos kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a gyermeket nevelő, illetve gyermeket vállaló ügyfelek - feltételekkel - állami támogatást igényeljenek új lakás vásárlása esetén. Ám a bankok nagy többsége még nem kínál ilyen hitelterméket.

Horváth A. Attila

VAN, DE MÉGSE

A köznyelvben csak szocpolként emlegetett kedvezmény jelentősen eltér attól, amit 2009-ig kínált az állam, a cél azonban változatlan: növelni a lakásvásárlási kedvet, otthonhoz juttatni a fiatal családokat. Az új konstrukcióval - amellett, hogy "szigorúbb", mint a korábbi - egyelőre van egy nagy probléma...

Mégpedig az, hogy bár hivatalosan létezik a támogatás, a hitelintézetek zöme nem fogad be ilyen igényeket. Tegnap hat magyarországi nagybank ügyfélszolgálatán érdeklődtünk a szociálpolitikai kedvezményről, és egyedül az OTP-nél kaptuk azt a választ, hogy elkezdődött a szocpolos hitelek értékesítése.

- Meglévő gyermek esetén születési anyakönyvi kivonattal lehet elindítani az igénylést. A 40 éves kor alatti, gyermektelen ügyfelek pedig szerződésben vállalhatják a gyermek megszületését. A kedvezményt hiteligényléskor önerőként is lehet érvényesíteni - jelezte az OTP ügyintézője. Mint mondta, a banknál támogatott hitel is igényelhető a szocpol mellé, ennek kamata 10,88 helyett 7,16 százalék.

Öt másik banknál - a Raiffeisennél, az UniCreditnél, a KH-nál, az Ersténél és a CIB-nél - azt a választ kaptuk, hogy náluk nem elérhető a szocpol, és arról sincs még információ, hogy az intézetek egyáltalán kínálnak-e ilyen terméket a későbbiekben. Mind az öt ügyfélszolgálaton azt mondták, később érdeklődjünk a kedvezményről.


TÁMOGATÁS

Az új szocpol jelentősen eltér attól a modelltől, amit 2009 nyarán a Bajnai-kormány szüntetett meg. Az egyik legfontosabb változás az, hogy kizárólag új lakás vásárlásakor vagy építésekor jár a kedvezmény, a gyermekek számának és az ingatlan alapterületének függvényében. A kérelmezőnek nem lehet köztartozása, sem ingatlantulajdona (kivétel bizonyos esetekben az öröklés, ajándékozás) és legalább az egyik szülőnek 180 nap munkaviszonyt kell igazolnia. Az áfa nélküli négyzetméterár nem haladhatja meg a 300 ezer (alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350 ezer) forintot, s az ingatlanról minimum B-kategóriás energetikai minősítést kell kiállítani. Néhány példa a támogatás mértékére: két gyermek és 60–75 m2 alapterület esetén 800 ezer, három gyermek és 85–100 m2-es lakás esetén másfél millió, míg négy gyermek és 110 m2-nél nagyobb ingatlan után két és fél millió forintot fizet az állam. Csak ingatlan vásárlására, építésére lehet fordítani a pénzt, a költségeket pedig számlával kell igazolni.


IGÉNYLŐK

A Nemzetgazdasági Minisztérium decemberben még úgy számolt: 2012- ben mintegy 4 ezren igénylik a vissza nem térítendő támogatást, ami 5,2 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Bár egyelőre akadozik az indulás, sajtóértesülések szerint több banknál is dolgoznak már a szerződéseken, így a kedvezmény hamarosan éreztetheti hatását a lakáspiacon. Az ingatlanforgalmazással foglalkozó szakember ugyanakkor azt mondja, kevesen érdeklődnek a szocpol, sőt, általában a lakáshitelek iránt, a piac ugyanis átalakult.

– Nem várok nagy változást a szocpoltól, mivel a korábbi konstrukcióval ellentétben most csak új lakásra lehet igényelni a támogatást. Egyébként az ügyfelek nagy része önerőből vásárol lakást, a hitelek iránt kicsi az érdeklődés – mondta el lapunknak Sipos András, a Das Haus ingatlanközvetítő ügyvezetője.

Megjegyezte: az új támogatásból kimaradnak azok a potenciális ügyfelek, akik minimális önerővel, hitelre vásárolnának használt lakást; erre korábban a „félszocpol” biztosított lehetőséget.

– Ezek az emberek inkább az albérleti piacon jelennek meg. A lakásvásárlók általában készpénzzel rendelkeznek, amit például egy másik ingatlan értékesítésével teremtenek elő. A jó helyen lévő, jó adottságú lakásokat most is el lehet adni, az tehát nem igaz, hogy állna a piac – tette hozzá Sipos András.




Szerintem (jegyzet)
Jó ideje hanyatlik már a hazai újlakáspiac, a statisztikai hivatal legutóbbi jelentése mégis megdöbbentő információt közölt: ilyen kevés lakást még a két világháború között és az ötvenes években sem építettek Magyarországon. Az iparág mélyrepülése önmagában súlyos gazdasági probléma, de a lakásszerzési lehetőségek szűkülésének társadalmi következményei is vannak: százszor meggondolja a családalapítást az a fiatal pár, amelyik esélyt sem lát az otthonteremtésre. Az egyik (kényszer)megoldás az albérlet lehet, a másik a (sokak számára reménytelen) önerőgyűjtés. Ez utóbbihoz kínál segítséget az új szocpol, de nem valószínű, hogy ettől kelne életre az ágazat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!