Hírek

2012.02.17. 07:26

Napokon belül nem várható olvadás

A februári kemény fagyok kihívása után immár az olvadással járó esetleges vízkárokra készültek csütörtökön a megyei védelmi bizottság alakuló ülésén.

Arany Gábor

A megyei önkormányzattól a kormányhivatalhoz átkerült védelmi bizottság szervezeti és működési rendjének elfogadása után az elnöklő Rigó Csaba kormánymegbízott az ár- és belvizek elleni védekezésről kért tájékoztatót Nádor Istvántól. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, megyénk fontosabb, állami kezelésű vízfolyásaira figyelőszolgálat ügyel, kiemelten a Murára, Kebelére, Zalára. Emellett minden olyan létesítményre, hidakra, duzzasztókra, amelyek környezetében jégtorlódás alakulhat ki, ami olvadáskor, esőt követően kiöntést okozhat.


Hozzátette, a tíznapos előjelzés alapján nem várható olyan hirtelen olvadás, ami veszélyt teremthet. Kérdésünkre elmondta, az elmúlt évek zalai bel- és árvizei lokális csapadékokból alakultak ki. Ilyenek általában nyáron fordulnak elő, ezért ezektől sem kell tartani. Tájékoztatójában kitért rá: az igazgatóság létszáma húsz év alatt ötödére csökkent, jelenleg 206 fő. Ezzel a II. fokú árvíz elleni védekezésnél az irányító létszámot se tudják kiállítani, ha betartják a munkajogi szabályokat, s ha a nagyobb állami vízfolyásokon egy időben indul árhullám, mint volt 2009-ben. Ezért segítségre szorulnak az irányításban is. Az igazgatóság idén 1500 közfoglalkoztatottat alkalmaz, közülük – az elmúlt évhez hasonlóan – 30 főt segédgátőrnek képeznek ki. Rájuk árvíz idején lesz nagy szükség, emelte ki.

A témához kapcsolódva Wéber Antal, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, árvíz elleni védekezést is szolgáló gyakorlatokból többet is tartottak tavaly a megyében. A társszervezetek bevonásával végrehajtott törzsvezetési gyakorlat mellett 12 községben zajlott le a polgári védelmi alegységek felkészítése. Ezek során többek közt a csapadékelvezető rendszerek tisztítása, helyreállítása is megtörtént. A védelmi bizottság ülésén összegezték az elmúlt fagyos napok tapasztalatait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!