Hírek

2012.02.26. 16:29

Még a vegetáció beindulása előtt

A gyümölcsfa metszése nem esztétikai, hanem gazdasági szempontok szerint történik - mondta a lenti Kertbarát Kör által megszervezett bemutatón Molnár Ferenc agrármérnök. A növényt ugyanis oly’ módon kell nevelni, hogy kellő termést hozzon.

zaol.hu

Szombat délután két helyszínen tartottak metszési bemutatót, Alsószenterzésbeten az almafák gondozásával ismerkedtek a lenti Kertbarát Kör tagjai, Becsehelyen pedig a Kerka és Mura Menti Hegyközség szervezésében zajlott a program. Előbbi helyszínen Molnár Ferenc többek között arról beszélt, hogy szakítani kell a régi hagyományos szemlélettel, miszerint a gyümölcsfák metszését elegendő évente egy alkalommal - a vegetáció beindulása előtt - elvégezni. Mint mondotta: ahhoz, hogy a tápanyagáramlást szabályozni lehessen, többször is ritkítani kell a hajtásokat.


- Az alma nem tartozik a nagyon érzékeny gyümölcsfák közé - folytatta az agrármérnök. - Az enyhe januárnak köszönhetően a rügy már korán kifakadt, ám a februári hideg idő ellenére sem vettünk észre károsodást.

A lenti civil szervezet tagjai számára a szombati program már a második olyan metszési bemutató volt, ahol a gyümölcsfák gondozása került a fókuszba. Elekné Horváth Magdolna titkár elmondása szerint azért, mert a szőlőtermesztés mellett egyre többen foglalkoznak gyümölcsökkel is. Tavaly hagyományos kultúrák gondozásával ismerkedtek, ez évben pedig a lugasos művelésre összpontosítottak. Molnár Ferenc szerint nemcsak az ültetvényeknél, de akár háztáji méretben is érdemes ezzel a kultúrával foglalkozni, hiszen a törpefák gondozása sokkal egyszerűbb.


A Kerka és Mura Menti Hegyközség havi rendszerességgel szervez programokat tagjai számára, elsőként Becsehelyen, Gerencsér Géza birtokán tartottak szőlőmetszési bemutatót. A gazda kiemelte: a metszés időpontját időjárástól függően kell megválasztani, fagyban még nem célszerű, ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy a vegetáció beindulása előtt kerüljön arra sor.

- Jó karban lévő szőlőnek mínusz 15 fokig nem árthat a hideg - mondta. - Az idei tél a becsehelyi szőlőhegyen nem okozott problémát, az alacsonyabban fekvő területeken előfordulhatott azonban némi károsodás.

- A tavalyi esztendő időjárása biztató, a rügydifferenciálódás megfelelő - tette hozzá a program házigazdája, Németh Géza polgármester. - A metszés során azt tapasztaltuk, hogy nem lehet probléma a szőlővel, hiszen a vesszőn kellő mennyiségű fürtkezdemény látható. Optimális menyiségű csapadék, illetve átlagosan meleg hőmérséklet mellett nagyon jó évjáratra lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!