Hírek

2012.02.27. 18:51

Harminc bérlakást újítnak fel Nagykanizsán

Az elmúlt évihez hasonlóan idén is 37 millió forint jut az úgynevezett címjegyzékes munkákra, azaz a bérlakások helyreállítására, illetve a részben önkormányzati társasházak felújítására Nagykanizsán.

Győrffy Árpád

Ez évben is közel 30 önkormányzati bérlakás részleges, illetve teljes helyreállítását tervezi a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt., s a feladat elvégzésére cirka 25 millió forintja van a társaságnak. A megüresedő lakások felújítása helyi rendelet értelmében nem az önkormányzat, hanem a bérlő feladata lenne, ám az ingatlanok többségében az évek alatt jelentős tartozást felhalmozott bérlők laktak, akiket a szó szoros értelmében ki kellett perelni a lakásokból.

- A bérlakások felújítása az önkormányzat elemi érdeke, hiszen így újra bérbe lehet adni az ingatlanokat, ami bevételt jelent - kezdte Kámán László, a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: az üres lakások egy részébe olyan bérlőket költöztetnek, akik jelenleg kiürítésre váró önkormányzati ingatlanokban, például a Dózsa utca 73-75. szám alatt, vagy a Csengery utca 89. számú házban laknak. - Első körben persze csak azoknak a családoknak ajánlunk fel üres bérlakásokat, amelyek a régi helyen is rendesen fizették a lakbért.


A címjegyzékes munkák másik, jelentős részét az úgynevezett vegyes tulajdonú magán- és önkormányzati kézben lévő társasházak adják. Ezek esetében főként a külső homlokzat és a tető felújítására kell pénzt költenie az önkormányzatnak.

- Mivel az idei évben megújul a belváros, ezért főként olyan épületek homlokzati felújítására költünk, melyek ezen a területen találhatók - hangsúlyozta a vezérigazgató. - Ilyen lesz az Erzsébet tér 16. szám alatti társasház, melynek utcafronti rekonstrukcióját és a nyílászárók cseréjét idén szeretné megvalósítani a lakóközösség. A közel 7 millió forint értékű beruházás önkormányzatra eső része 5 millió forint. Szintén ebben az évben újulna meg a Fő utca 9. szám alatti és a Deák tér 2. szám alatti társasház homlokzata is. A Zrínyi utca 43. szám alatti épületnél a homlokzat mellett a bejárati kaput és a tető héjazatát is helyre kell állítani, és e munkálatok költségeit hitelből fedezné a lakóközösség. A felsorolt munkák becsült költsége legalább 25 millió forint, és a hiteltörlesztés az önkormányzatot is érinti.


A műemléki, vagy helyi védelem alatt álló épületek felújítására az önkormányzat az idei költségvetésben 5 millió forintot különített el. A főként belvárosi ingatlanok lakóközösségei őszig adhatják be a pályázatokat, ám a felújításra megítélt összeget csak a szerződéskötést követően lehet majd felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!