Hírek

2012.02.28. 07:40

Forintra váltják a hitelt?

Nagyjából 120 ezer késedelemben lévő lakáshiteles várja, hogy devizaadósságát forintra váltsa és negyedrészben elengedje a bank. Közel a határidő, de a jogszabály még hiányzik.

Horváth A. Attila

Ez a támogatási forma nem jelent akkora segítséget, mint a végtörlesztés, de esetenként (lásd táblázatunkat) kisebb havi részlet lehet az eredmény. Elvileg az adósoknak március 15-ig igazolniuk kellene bankjukban, hogy a törlesztési késedelem oka fizetőképességük romlása volt, az ilyen nyilatkozatokat azonban nem tudják még érdemben kezelni a hitelező intézmények.

- A bankok a december 15-én kötött megállapodást végrehajtják, illetve végre fogják hajtani, amennyiben kialakul a jogszabályi környezet; erre a végtörlesztés folyamata a példa - nyilatkozta lapunknak Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. - A 90 napon túl késedelmes adósok támogatásáról szóló fejezet úgy kezdődik, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén ... Eddig azonban a szabályozásnak csak egy része készült el, a végrehajtáshoz szükséges elemek még hiányoznak, s egységes rendelkezés híján a bankok nem kérhetnek igazolást az ügyfelektől. A feltételek megteremtése a kormány hatáskörébe tartozik, mi is azt várjuk tehát, hogy megjelenjen a jogszabály.

Müller János az érintett ügyfeleknek azt tanácsolja, várják meg a törvényt, addig nem érdemes elkezdeni az ügyintézést (információi szerint a kormány dolgozik már a részleteken). Egyelőre csak az a módosítás lépett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy a bankok leírják különadójukból az elengedett tartozásokat. Ezt a felhatalmazást amúgy nem verte nagydobra a kormány: a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvénybe került bele december végén...

A kormány-bankszövetség megállapodás értelmében azoknak az ügyfeleknek is leírják a tartozásuk 25 százalékát, akik korábban forintra váltották devizahitelüket. Az eredeti tervek szerint az adósságelengedés határideje -  mindkét esetben - május 15., de jó esély van arra, hogy ezt késôbbre halasztják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!