Hírek

2012.01.13. 14:14

Borravaló és hálapénz: csak ha a főnök megengedi?

Kétszáz forint a postásnak, 100 a benzinkutasnak, 60 ezer a szülésznek - nincs ember az országban, aki így vagy úgy ne került volna már kapcsolatba élete során a hálapénzzel. Amit júliustól csak az fogadhat el, akinek a főnöke megengedi.

Horváth-Balogh Attila


- A paraszolvenciáról igenis, beszélni kell, nem szabad a szőnyeg alá söpörni - szögezte le elöljáróban. - Úgy gondolom, a cél az lenne, hogy beteg és orvos kapcsolatában fel se merüljön hálapénz adása, vagy elfogadása. Tisztességes jövedelmet biztosítani az egészségügyi dolgozóknak, ez az egyetlen megoldás a problémára.

A szakember úgy véli, kizárt, hogy a terápia hálapénzfüggő legyen, egyébként meg az sem mindegy, kitől, miért és mikor fogad el forintosított köszönetet az orvos - ha elfogad egyáltalán.
- A problémát immár több, mint fél évszázada görgeti maga előtt a társadalom - fejtette ki. - A következetes megoldásra eddig még nem igazán volt határozott szándék. Én is azt remélem, hogy az ellátórendszer már zajló átalakítása segít a paraszolvencia felszámolásában.

Rózsás János könyvelő viszont úgy véli: a hálapénz jelenségét nem számolja fel, ha a döntéshozó a munkáltatótól várja, hogy lépjen az ügyben.
- Nem fog változni semmi: a kérdés az, hogy a beteg, vagy a vendég akar-e adni jattot, illetve hogy azt elfogadja-e a másik fél? - magyarázta. - Ha meg az a cél, hogy ezeket a jövedelmeket is megadóztassák, akkor vajon mit kezdjünk azokkal a választási ígéretekkel, melyek éppen az adócsökkentésről szóltak?

Nem tiltják a hálapénzt, amíg nem rendeződnek a bérek  - Fejér megyei körkép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!