Hírek

2011.08.24. 18:05

Helyi termék: mákos, csokis, kakukkfüves és fokhagymás méz Zalából

A helyi termékeket bemutató sorozatunk a zalaháshágyi Pass Méhészet gyümölcsös és egyéb ízesített mézkrémeivel folytatódik.

Kiss Anna

– Nekem a csokoládés a kedvencem – árulja el a Pass család legifjabb tagja Nóra, aki bár a méhektől tart egy picit, de címkézésben, kamillaés gyümölcsszedésben verhetetlen. A méhészet tehát igazi családi vállalkozás, melyet Pass Gábor méhészmester és felesége, Mészáros Ildikó hét éve űz közösen.

– Korábban is foglalkoztam méhészkedéssel, tanultam is a mesterséget először Pusztaszentlászlón, majd Gödöllőn. Aztán más irányba vitt az élet: voltam lovashatárőr, dolgoztam cégnél, de mindig visszatértem a méhekhez. Mondhatnám úgy is, visszaütöttek a gének, hiszen a nagyapám is méhész volt.

A Pass méhészet az úgynevezett fajtamézeken; akác-, repce-, gesztenye-, virág- és lépesmézen kívül majorannás, kakukkfüves, bazsalikomos és fokhagymás fűszermézeket, egyebek mellett csokoládés, fahéjas vagy mákos(!) ízesített mézkrémeket, immunerősítésre, fertőtlenítésre alkalmas propoliszos termékeket, gyógynövényes mézeket és igazi gyümölccsel készült mézeket is forgalmaz.


– Magyarországon 1260-féle feldolgozott méhészeti termék volt, amíg ezeket a szocializmus alatt ki nem irtották. Mi csak vissza szeretnénk hozni az elveszett ízeket. Sokan dolgoznak gyümölcspasztával, ami azt jelenti, hogy különböző aszalványokból készül a termék. Nálunk a kuriózum a valódi, friss gyümölcsalapanyag. Ami ugyan esetenként hátrány is, hiszen szinte mindent magunk termelünk meg, ezért akkor van málna, szeder, eper vagy akár dió, amikor annak szezonja van. Tavaly engedélyeztettük a sütőtökös mézkrémet, ami szerencsére nagyon népszerű volt, de sajnos januárra már nem maradt belőle egyetlen üveg sem. A vásárlóink „követelték”, mi meg csak mondogattuk: „akkor lesz sütőtökös méz, amikor az a Bakoshegyen megterem”.

Ahhoz, hogy a termékek hivatalosan is elnyerjék a „bio” minősítést, már csak a pecsét hiányzik, nem is tudnának permetezett gyümölcsökből mézkrémeket előállítani, mert a vegyileg kezelt terményektől megerjed a méz.

S hogy hogy kerül a fahéj, a cappuccino és a csokoládé a mézbe?

– Milánóból érkezik a cappuccinótömb, a csokoládés termékhez 70 százalékos kakaótartalmú csokit használunk, a fahéjat mi magunk őröljük – így egész más az íze. Az alapanyagokat akácmézkrémhez érleljük hozzá, aztán 2-3 hétig pihentetjük, s amikor összeérnek az ízek, átkeverjük, homogenizáljuk, majd üvegekbe töltjük.

– A nyár slágere egyértelműen a citromos mézkrém, mert ásványvízzel felhígítva ízletes limonádét kaphatunk – mondja Ildikó. – Eleinte kinevetett a férjem, amikor előálltam a mákos és citromos méz ötletével. Aztán azt mondta, készítsem el, ha annyira biztos vagyok a sikerében. Mondanom sem kell, most ezek a slágertermékeink.  Helyi termék dosszié

Ezek is érdekelhetik