Hírek

2011.07.04. 19:47

Bilincs után szabadlábon a titokminiszter

Szabadlábra helyezte Szilvásy György korábbi titokminisztert a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn.

MTI

 
A kora estig tartó tárgyalás után Sebes Péter, az egykori tárcavezető ügyvédje azt közölte, hogy védencét kémkedéssel gyanúsítja az ügyészség. A védő a helyszínen várakozó újságíróknak elmondta, hogy az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.
   
A volt miniszter ügyvédje azt mondta, hogy a részletekről nem beszélhet, mert azok államtitkot képeznek.
   
Szilvásy Györgyöt - akit bilincsben vezettek a tárgyalóterembe - péntek éjszaka vették őrizetbe; a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva, ahonnan hétfő este, fél nyolc előtt lépett ki. Szilvásy György a rá várakozó újságíróknak nem kívánt nyilatkozni.
   
Szilvásy Györggyel együtt a délutáni órákban egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra. Sebes Péter róla annyit mondott, hogy a férfi nem közszereplő.
   
Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kedd este gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A kémkedéssel gyanúsított volt vezetőt pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját.
   
Hétfőn több napilap is azt írta, hogy a katonai ügyészség bűnpártolással gyanúsítja Laborc Sándort a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében.

OLDALTÖRÉS: Szilvásy Györgyöt bilincsben vezették a bíróságon

 

 

 

Szilvásy Györgyöt bilincsben vezették a bíróságon

Több órája tart Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterének meghallgatása a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt a meggyanúsított volt titkosszolgálati vezetők ügyében. Az egykori titokminisztert hétfőn bilincsben vezették a bíróságon. Azt továbbra sem tudni, hogy mivel gyanúsítják. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén nem derültek ki részletek, az elmondottakat több évtizedre titkosították.

Az MTI információi szerint a péntek éjszaka őrizetbe vett Szilvásy Györgyöt a Gyorskocsi utcai börtön épületéből szállították át a bíróságra. Szilvásy György ügyvédje a helyszínen várakozó újságíróknak a tárgyalás előtt nem kívánta közölni, hogy mivel gyanúsítják védencét.
  
 Szilvásy Györggyel együtt a délutáni órákban egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra, ám azt nem lehet tudni, hogy ő ki volt, és mivel gyanúsítják.
   
A Magyar Nemzet szerint hétfőn, illetve kedden az ügyészség kezdeményezi az őrizetbe vett Szilvásy György volt titokminiszter és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását.
   
A Népszabadság és a Magyar Hírlap hétfőn azt írta, hogy a katonai ügyészség bűnpártolással gyanúsítja Laborc Sándort a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében.
   
Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kedd este gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A kémkedéssel gyanúsított volt vezetőt pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd őt is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort.
   
Hétfőn délelőtt a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetői és az egykori titokminiszter őrizetbe vételével kapcsolatos kérdéseket tárgyalták a képviselők. A testület zárt tanácskozását követően Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s elnöke - aki előző nap hívta össze a rendkívüli ülést - nevetségesnek nevezte az ülésen elhangzott vádakat, míg Gulyás Gergely fideszes alelnök szerint megalapozott gyanú merült fel a Gyurcsány-kormány időszakáig visszanyúló ügyben. A mintegy húsz percig tartó ülésről, illetve a szóban forgó ügy részleteiről Vadai Ágnes és Gulyás Gergely sem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogy az elmondottakat 2089-ig titkosították.
   
A zárt ülésen ott volt Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyész, Hegedűs Antal budapesti katonai ügyész, míg a külföldön tartózkodó Pintér Sándor belügyminisztert Tasnádi László kabinetfőnök helyettesítette.
   
Vadai Ágnes újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy egyetlen valódi kérdésére sem kapott választ, ezért szerinte a közeljövőben biztosan ismételten szükség lesz a testület összehívására.
   
Gulyás Gergely szerint a testület "idő előtti összehívása" azt a célt szolgálta, hogy egy büntetőügyet politikai ügyként tüntessenek fel. Kiemelte: néhány hónapja azért bírálták őket a szocialisták, mert egy egészen más témában felállított albizottság évek óta lezárt ügyekben kérdezte az ügyészséget. "Most egy olyan ügyről van szó, ahol a megalapozott gyanút három napja közölték az érintettekkel, (...) az ilyen jellegű bizottsági ülések, ha érdemi tájékoztatás hangzana el (...), a nyomozás érdekeit és eredményességét veszélyeztetnék" - fűzte hozzá.
   
Gálszécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere az üggyel kapcsolatban az ATV hétfő reggeli műsorában azt mondta, szerinte kizárható a politikai szál a Galambos-ügyben, mivel egy volt miniszter és egy titkosszolgálati vezető eljárás alá vonása sokkal nagyobb kárt okozhat, mint amekkora hasznot hajtana.
   
"A Fidesznek nem lehet érdeke ekkora nemzetközi politikai botrányt kavarni csak azért, hogy kellemetlenségeket okozzon a szocialistáknak" - fogalmazott.
   
A Magyar Demokratikus Charta hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében Szilvásy György és Laborc Sándor őrizetbe vételével kapcsolatban úgy fogalmazott: "alighanem úgy vélik, ezzel karnyújtásnyi közelségbe kerültek a fő politikai ellenfélhez, Gyurcsány Ferenchez". Véleményük szerint: "a korábbi kormány tisztségviselőinek meghurcolásával újabb lépéssel kerültünk közelebb a magyar demokrácia felszámolásához, az orbáni diktatúrához".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!