Hírek

2011.06.28. 05:09

Akár egyetlen szúrás is végzetes lehet

Méhszúrás okozta egy vadász halálát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap. A férfi valószínűleg allergiás lehetett az állat mérgére, ezért vesztette a helyszínen életét.

Horváth Viktória

 

Dr. Vecsey Zsuzsanna, a Zala Megyei Kórház pulmonológus-allergológus főorvosa szerint egyre több a méhméregre allergiás ember, aminek egyik oka lehet, hogy az erős permetezések miatt a méreganyagok megváltoztak az állatokban.


- Nem lehet biztosan megmondani, hogy valaki allergiás reakciókkal fog válaszolni a méh- vagy darázsszúrásra. Ami ugye akkor lehet a legveszélyesebb, ha a fejünkön ér minket, ekkor ugyanis az ödémás dagadás végzetes lehet.

A vérből ugyan meg lehet határozni az érzékenységet, de az szűrésre nem alkalmazható, illetve bőrpróba is végezhető, ám ezeket a vizsgálatokat csak alapos gyanú alapján végzik el. Például annál, akinek már volt allergiás reakciója és emiatt kezeltetni akarja magát, hiszen már erre is van lehetőség. Erősen hígított mérget fecskendeznek a páciensbe, aztán fokozatosan emelik a dózist a hozzászoktató kezelésben.


A tünetek sokfélék lehetnek
Amennyiben méhméreg-allergiánk egy szúrás során derül ki, tüneti ellátást fog alkalmazni az orvos: adrenalin injekciót ad, hogy megelőzze az anafilaxiás reakciókat, azaz megmentse az életet. Ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, kaphat adrenalinnal töltött injekciós tűt, amit magánál hordhat, s szükség esetén izomba beadhatja magának. A tünetek sokfélék lehetnek: szapora szívverés, kiütések, a vérnyomás csökkenése, eszméletvesztés vagy a tüdő sípolása.



Kapcsolódó cikkünk: 
Halálos méhcsípés egy vadászaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!