Hírek

2011.05.06. 07:20

Hiába volt minden: megszavazták az iskolák összevonását Nagykanizsán

A testület tagjain kívül közel 50 pedagógus jelent meg a csütörtöki közgyűlésen. A néma demonstráció ellenére a Fidesz-többség megszavazta az intézményi összevonást. A közgyűlésen két-két általános iskola (Bolyai-Zrínyi, Péterfy-Kőrösi), illetve középiskola (Mező-Thury és Cserháti-Zsigmondy-Széchenyi) vezetői szintű összevonásáról döntött a kanizsai önkormányzat.

Sámel József

Mint arról korábban írtunk:  a városvezetés a folyamatosan csökkenő gyereklétszámmal és várható megtakarításokkal magyarázta az intézkedést. A csütörtöki közgyűlésen sem volt ez másként, Dénes Sándor alpolgármester és Balogh László (Fidesz), az oktatási bizottság elnöke is azt ecsetelte: kényszerlépés a vezetői szintű összevonás, de még mindig humánusabb, mint iskolákat bezárni és tanárokat elbocsátani. Amúgy felesleges mérgelődni, az iskolák megtarthatják  szakmai önállóságukat, minden diák abban az épületben folytathatja tanulmányait, ahol elkezdte.

A jelenlévők közt felszólalt Zakó László, a Jobbik országgyűlési képviselője is. A honatya arra kérte a közgyűlést, hogy ne fiskális alapon döntsenek a helyi oktatási rendszer átalakításáról.

Dr. Fodor Csaba (MSZP) indítványát, miszerint a közgyűlés napolja el a döntést, hiszen az összevonás nem szolgálja a város érdekét, nem támogatta a többség, így a vita folytatódott.

Dr. Etler Ottó (Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület) szerint nem véletlen hogy a közoktatás átalakításáról szóló koncepcióban iskolák elsorvasztásáról lehet olvasni, az összevonások e terv első lépései.

Sajni József (Független) képviselő egyetértett abban, hogy fontos a megtakarítás, ám azt nem értette, hogy ezt miért az intézményrendszeren akarja bevasalni a városvezetés. Más területeken is lehetne húzni a nadrágszíjon, ráadásul az intézmények összevonása alig hoz 10-20 milliós megtakarítást.

Gábris Jácint (Jobbik) kijelentette: hazugság, hogy a közeljövőben drasztikus gyereklétszám csökkenés várható, az összevonást a Fidesz felülről rendelte el.

Marton István (Kanizsáért Közéleti Egyesület) szerint az összevonásokkal mindenképpen várni kellene, hiszen jelenleg még nem tudható, hogy a közoktatási törvény milyen helyzetet teremt majd az oktatásban.

A közgyűlésen  Farkas Tünde, a Cserháti-középiskola igazgatója és Farkas Márta, a Bolyai-iskola igazgatója is jelezte a tantestületek aggályait az összevonás miatt.

Bene Csaba (Fidesz) jelezte érintettségét - az egyik összevont intézménynek ő lett az igazgatója -, ám a Fideszes többség engedélyezte, hogy társuk részt vegyen a szavazásban.

A testület név szerint, de egyben szavazott az iskolák összevonásáról, amit végül a Fidesz-frakció támogatásával el is fogadtak.

A csalódott pedagógusok hamar távoztak a teremből, ám az épület előtt jó páran maradtak, hogy megvitassák: maradt-e bármiféle lehetőség a döntés megváltoztatására.

Visszatekintő:

-1996-ban közös igazgatás alá vonták a Petőfi Sándor és a Vécsey-iskolát. Ugyanezen esztendőben sor került a Nagyrác utcai és a Templom téri iskola összevonására is.

-  1998-ban jogutód nélkül szüntették meg a Hunyadi-iskolát

 - 2003-ban került sor a Péterfy-iskola és a Zemplén-iskola szervezeti összevonására

-  Ugyanabban az évben vonták össze a Vécsey-iskolát és a Zrínyi-iskolát

-  Az összevonások következtében ma már sem a Petőfi, sem a Nagyrác utcai, sem a Zemplén-iskola nem működik

 

 Korábbi híreink:

A diákokat és a tanárokat nem éri hátrány  

Egyre többen tiltakoznak az intézmény-összevonások ellen 

  Tüntetés: több százan vonultak utcára az  iskola-összevonási tevek miatt

Tüntetnek az iskola-összevonás ellen


Tiltakozás: aláírást gyűjtenek az iskoláért


Összevonás párosával

 

Féltik a középiskolát Zalaszentgróton  is -A város középiskoláját fenntartó megyei önkormányzat levélben jelezte Zalaszentgrót vezetésének, hogy a jövő tanévben csak akkor tudja az intézmény fenntartását vállalni, ha a település a tagintézmény teljes költségét kifizeti. Abban mindenki egyetért, hogy Zalaszentgrótnak szüksége van a középiskolára, ám képviselő-testületi szinten született egy elképzelés, hogy - közös vezetés alatt - összevonnák az általános iskolával. Ez ellen kezdett aláírásgyűjtésbe az utóbbi intézmény szülői munkaközössége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!