Hírek

2011.05.30. 05:04

Égi kalandok a gyerekek napján (frissítve)

Bár az időjárás néhol megpróbálta elrontani a szórakozást, a lurkóknak azért nem lehet okuk panaszra: több településen is az ő kedvükben jártak a programszervezők.

Zalai Hírlap


VASÁRNAP

Kisvasúttal a zajdai Nyúldombhoz
Lentiben a Csömödéri Állami Erdei Vasútüzem és a városi művelődési központ dolgozói szerveztek közös gyereknapi programot vasárnap. Az érdeklődőket délelőtt és délután is kisvasúttal szállították ki a határ menti városhoz tartozó Zajdára, pontosabban a közelében található Nyúldombhoz, ahol játékos ügyességi feladatok vártak a gyerekekre. A családokat erdei sétára is meginvitálták; szerencsére a vasárnapi időjárás ideális volt a szabadtéri barangoláshoz.

Zalaegerszegen bőséges volt a kínálat, vasárnap három helyszínen is programokkal várták a családokat. Szombaton az eső miatt még az Art mozi épületébe kellett költöztetni a Széchenyi térre tervezett attrakciókat (akik eljöttek, így is jól érezték magukat), vasárnap azonban a színháznál, a Gébárti-tónál és Andráshidán is szabadtéri rendezvényt tartottak. Utóbbi helyszínen a településrész első írásos említésének 800. évfordulója volt az apropó, míg a belvárosban a Griff Bábszínház várta előadásokkal és az intézmény előtti téren fellépőkkel, játékokkal a gyerekeket. A Gébárti-tavi városi gyereknapra ezúttal is rengetegen érkeztek, itt például kötélugrók, táncosok, zenészek gondoskodtak a jó kedvről.



SZOMBAT

Keszthelyen számos belvárosi program várta a gyermekeket szombaton. Labirint mászóka, csúszdás, ugrálós légvár mellett kuriózumként szerepelt a pedálos autókkal rendezett verseny.
Az I. Magyarországi Pedálos Moszkvics Bajnokság címmel meghirdetett gyorsasági verseny látványosságként is vonzónak bizonyult, szép számú volt a szurkolói közönség. A startvonalhoz az 5-6 évesek állhattak. A nevezéseket már előzőleg gyűjtötték az óvodákban. Az autót a rendezők biztosították, de sajáttal is lehetett indulni. A sétálóutcában  reggel 9 órakor elkezdődtek a próbafutamok, majd  5 fős csapatokban indultak a körök, fiú és lány kategóriában.


A korai kezdés szerencsés volt az időjárás miatt: bár reggel is  hűvös, szeles volt az idő, ez nem szegte kedvét a kicsiknek, ám később már az eső is eleredt, ami nem kedvezett a kabriós autózáshoz.


A Zalakarosi Repülőtér gyermeknapján

Szombat reggel úgy tűnt: az időjárás megsemmisíti a Zalakarosi Repülőtér gyermeknapját, ám az égiek kegyesek voltak, így délután már felszállhattak a gépek és a helikopter is.

S noha sétarepülésre is lehetőség nyílt, az öt esztendős Vékony Mátyás és unokatestvére, Bence úgy döntöttek: inkább a földről nézik a légi bemutatókat, s csak a landolás után veszik közelebbről  szemügyre a gépeket, mondván: így a tuti.

A karosi gyerkőcök álláspontján volt a 3 éves Deutsch Botond is, akitől hallhattuk: pénteken a bölcsiben, szombaton a repülőtéren, vasárnap pedig a Sportcentrumban, a városi rendezvényen ünnepel, neki ez épp elég ajándék gyermeknapra.


Miután Pusztai Roland pilóta leszállt az SK61 Bulldoggal, örömmel mutatta be a 3 személyes kisrepülőt az érdeklődő gyerekeknek, köztük a Bocföldéről érkezett Mészáros Aliznak.

- Ez életem eddigi legjobb gyermeknapja! - lelkendezett a 10 éves kislány, aki veteránautós nagypapájával, egy 40 éves Cortinán érkezett Karosra. - A terepszínű műrepülővel repültünk, nagyon klassz volt, s a leszállás után az 56 éves papám is azt mondta: Király!

- Jól ismerem a gépeket, így most másoknak hagyom a repülési lehetőséget - mondta a 8 éves Horváth Hilda, aki akkor repül, mikor csak akar, hiszen a papája a reptér üzemeltetője.

- Ezzel a gyermeknapi programmal is szerettem volna fellendíteni a repülőteret, mely eddig csak egy ideiglenes fel- és leszállóhely volt - árulta el a papa, Horváth István, hozzátéve: április 1-jével megkapták a hivatalos Zalakarosi Repülőtér besorolást. - A repülés csodálatos élmény, ezt akartuk megismertetni a gyerekekkel és szüleikkel.


Rajzfilmünnep a zalaegerszegi Art moziban

Bár nem ilyen pocsék októberi klímát ígértek szombatra az időjósok, kora délutánig csak nem akart elállni az eső, ezért a szabadtérre tervezett gyermeknapi programok beköltöztek a zalaegerszegi Art mozi épületébe.

Mégsem kellett bánkódniuk az ide látogató családoknak, mert az intézmény előcsarnokában és termeiben valamennyi attrakció a gyerekek kedvét kereste. Rögtön a bejáratnál a Bogáncs állatmenhely csapata várta az érkezőket; a kiskutyasimogatást talán egyetlen lurkó sem hagyta ki, s akinek sikerült meggyőznie a szüleit, örökbe is fogadhatta kiszemeltjét. A színesre pingált arcú szaladgáló kislányok mintha a mozivászonról léptek volna le éppen; a kisteremben és az előtérben folyamatosan meséket vetítettek, Süsü, Vuk, Mekk mester, és A nagy ho-ho-ho-horgász idézte a hazai rajzfilmkészítés hőskorát.


- Mi is csatlakoztunk a magyar rajzfilmünnep országos programsorozatához, a népszerű Bogyó és Babóca második részének premier előtti vetítésére hívtuk a közönséget. Valamennyi programunk ingyenes - mondta el Drávecz Szabolcs, az Art mozi vezetője.

Eredetileg a Széchenyi térre szerettek volna kitelepülni, de a rossz idő miatt a programok zömét tető alá költöztették. Ottjártunkkor az utcán a fakörhinta, a mászófal és más szabadtéri játékok üzemeltetői várták éppen, hogy barátságosabbra forduljon az időjárás. Az előtérben addig is kézműveskedhettek, a nagyteremben pedig élő gyerekműsorokat láthattak a csemeték: fellépett a Dórci és a Fülesek, az Énekmondó Együttes, a világversenyek győzteseként ismert Speed Kötélugró Klub és a házigazda Keresztury ÁMK tánciskolája.

- Szeretnénk, ha ez a rendezvény hagyománnyá válna, és a gyermeknapi hétvégén jövőre is találkozhatnánk - így Drávecz Szabolcs.


Szerzők: Gyuricza Ferenc, Horváth A. Attila, Horányi Árpád, Kelemen Valéria

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!