Hírek

2011.04.21. 17:26

Egyre többen tiltakoznak az intézmény-összevonások ellen

Már nem csak a Cserháti SZKI, hanem a Bolyai-iskola közössége is tiltakozik a tervezett iskolai összevonások miatt Nagykanizsán. A város vezetői ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy szó sincs bezárásról, tanárok elbocsátásáról.

Sámel József

 A tervezett iskola-összevonások kapcsán naponta érkeznek levelek, e-mailek szerkesztőségünkbe. Szülők, pedagógusok adnak hangot félelmeiknek  nem hiszik el, hogy az önkormányzat nem akar bezáratni, elsorvasztani egy iskolát sem, hiszen az áprilisi közgyűlésre beterjesztett anyagból nem ez tűnik ki.
 
- Mi  is megfogalmaztunk egy  közleményt, melyben tiltakozásunkat fejezzük ki a Bolyai-iskola és a Zrínyi-iskola tervezett összevonása miatt  - így egy bolyais pedagógus.  - A tervezet alapján kirajzolódó jövőkép számunkra egyértelműen az intézmény leépítését, majd bezásárást vetíti előre, ami azért is érthetetlen, mert nemrég újították fel az intézményt közel 280 millió forintból.

 

Az iskola jövőjével kapcsolatban több pletyka terjed, egyesek szerint az okmányiroda, esetleg a bíróság költözne az épületbe.
 
- Nincs szó ilyesmiről, nem akarunk iskolákat bezárni - szögezte le Dénes Sándor alpolgármester.  - Csupán vezetői szintű összevonásra készül az önkormányzat, ami a jelenlegi szituációban  - csökkenő gyereklétszám,  működési hiány  - fájdalommentes megoldásnak tűnik.  Tudjuk, hogy az összevonás érdeksérelemmel jár, de szeretnénk, ha mindenki megértené, hogy az önkormányzat nincs az iskolák ellen.

Az alpolgármestertől azt is  megkérdeztük, hogy az iskolabezárásokra vonatkozó tilalom meddig érvényes? Dénes Sándor jelezte: ha tovább csökken a diákok létszáma,  esetleg emelkedik a pedagógusok kötelező óraszáma, akkor ismét át kell gondolni az oktatási intézmények további működtetését, esetlegesen lehetnek  felszabaduló épületrészek, mint például a volt Vécsey-iskola vagy a Petőfi utca 3-5. szám alatt található oktatási egységek. Ám a jelenlegi adatok ismeretében a 2012-es tanévet a tervezett iskolarendszerrel képzeli el az önkormányzat. Az pedig kizárt, hogy évközben újabb átszervezésre kerüljön sor.

Az iskolák összevonásáról elvileg az április 28-i közgyűlésen dönt majd a testület. Egyesek szerint viszont el kellene napolni az ügyet, mivel az iskolák nem kapták meg időben az előterjesztést, melynek véleményezésére 15 nap áll rendelkezésre 

 

 

 Korábbi híreink:

 Tüntetés: több százan vonultak utcára az  iskola-összevonási tevek miatt

Tüntetnek az iskola-összevonás ellen


Tiltakozás: aláírást gyűjtenek az iskoláért


Összevonás párosával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!