Hírek

2011.02.18. 19:09

Méltatlanul bántak a jegyellenőrök a mozgássérült férfival a buszon?

Fogyatékos, mozgássérült fiával szemben jártak el az ellenőrök a helyi járatú autóbuszon - az anya szerint méltatlan módon. Ezzel a panasszal fordult szerkesztőségünkhöz és a Zala Volánhoz a zalaegerszegi Hári Jánosné.

Arany Gábor

Február 11-én délelőtt indult  45 éves fia a mozgássérültek belvárosi irodájába, és a 11-es buszra szállt fel a landorhegyi ABC-nél. Egészségi okokból jogosult ingyen utazásra, az erről szóló igazolványa azonban a többi iratával együtt otthon maradt.

- Én vagyok a hibás, mert kicseréltem a kabátját indulása előtt - ismerte el az édesanya. - Egyedül tud közlekedni, de van nála telefon, ha segítségre szorul. Egyébként ránézésre el lehet dönteni a fiamról, hogy sérült, agyvérzéssel született - tette hozzá.

A történtekről fia elmondásából értesült, ezt adjuk mi is közre. Már a Rákóczi úton jártak, amikor az ellenőrök kérték a jegyét. Nem volt. Próbálta elmagyarázni, hogy nem bliccelő, a mozgássérültekhez megy, ruhákat visz be két szatyorban, s felajánlotta, hívják fel az édesanyját. Ezt nem fogadták el, mint ahogy a nála lévő ötszáz forint sem volt elegendő a büntetésre. Szóba került, hogy rendőrt hívnak, amitől a férfi nagyon megijedt és rémülete fokozódott, mert céljához érve, a Széchenyi téren sem engedték leszállni. Végül kényszerűen a vasútállomásig utazott, ahol személyazonossága megállapítása és büntetés nélkül útjára engedték. A férfi úgy mesélte, a 10-es busszal továbbküldték, miután jegyet vetettek vele. Ily módon érte el úti célját, majd segítséggel jutott  haza.

Hárinét rendkívül felháborította az eset, amiről időközben az eset szemtanúitól, ismerőseitől is értesült.

- Miért nem szállították le a buszról vagy adtak csekket a pótdíjról? Jogos lett volna a büntetés, de nem az a bánásmód - szögezte le, s hozzátette, szeretett volna az ellenőrök szemébe nézni ezek után.

Panaszát kivizsgálták, ennek eredményéről Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója adott tájékoztatást.
Tehát a férfinak nem volt utazási igazolványa, a pótdíjazáshoz szükséges személyazonosító okmányt se adott át, ez irányú kérdésekre nem válaszolt, ezért húzódott el az ellenőrzés a vasútállomásig. A férfi ült, a szemkontaktust nem vette fel, így nem derült ki, hogy fogyatékos személlyel szemben intézkednek. A végállomáson a buszról leszálláskor az egyik sofőr jelezte az ellenőröknek, ismeri az utast, ezután az intézkedést befejezték, a férfi távozott. Az  igazgató szerint  valótlan, hogy az ellenőrök másik járatra szállították fel és jegyet vetettek volna vele.

Végezetül: "A gyermekét ért kellemetlenség miatt sajnálatomat fejezem ki, illetve elnézését kérem, ugyanakkor bízom abban, hogy a jövőben hasonló eset nem fordul elő. A forgalmi ellenőrökkel szemben a szükséges intézkedéseket megtettem", írta levelében Busa Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!