Hírek

2011.02.04. 18:26

Kialakul a hering-party: zalai fiatalok a bulik biztonságáról

A közelmúltban történt budapesti diszkótragédia következtében szigorítanák a szórakozóhelyek engedélyeit, a diszkótulajdonosok ellenőrzésekre számíthatnak. Ez a szórakozni vágyókat sem hagyja érintetlenül. Budapesten tanuló zalai fiatalokat kérdeztünk kikapcsolódási szokásaikról, a bulihelyek biztonságról és a West- Balkán-tragédiáról.

Keresztes Kata

– Gyakran járok szórakozni a barátaimmal, főleg Budapesten, akár hetente több alkalommal is, attól függően, mennyi dolgunk van a suliban – mondta a zalaegerszegi Varga Ivett. – Sokszor én sem érzem biztonságosnak az adott helyet, mert túl sokan vagyunk egy teremben, az emberek lökdösik egymást. Ahol többen vannak a kelleténél, mindig kialakul a „hering-party”. Ha a kiskorúakra jobban odafigyelnének, megelőzhetőek lennének a balesetek.

A szintén zalaegerszegi Gedeon Gergely is hasonlóan vélekedett a pesti helyzetről, hozzátéve, zalai szórakozóhelyeken még sosem érezte, hogy a hely működésével probléma lenne.
– A diszkótragédia eléggé megérintett. Szerintem ez igen szomorú intő jel, hogy a diszkótulajdonosok átértékeljék a dolgokat – figyelmeztetett Gergely.

Akad, aki jobban szeret szűk baráti körben szórakozni. Ezt a csoportot erősíti a megyeszékhelyi Lakatos Edina, aki elmondta, inkább az egyetemi kocsmába ül be a barátaival, diszkóban, koncerten és egyéb, tömeget vonzó helyen már régen járt.
– Régebben az otthoni szórakozóhelyen éreztem párszor, hogy több ember van a teremben, mint amit én elviselek. Néha haza is mentem. Ebbe persze a cigarettafüst is közre játszott, nem dohányzó lévén, nem nagyon bírom a füstöt – mondta. A biztonságról annyit mondott, az egyetemi kocsmákban ismerősökkel van, így teljesen biztonságban érzi magát még kidobó ember nélkül is.
– Azoknak a lányoknak a halála egyszerűen hátborzongató – utalt a West Balkánban történtekre Edina. – De elgondolkodtató, mit keresnek ilyen fiatalon az éjszakában.

Lassan köztudomású, nem csak hétvégéken, hétköznapokon is egyre gyakoribb az előfordulásuk. Kérdés, másnap mennek-e iskolába. Nem egyszer fordult elő, hogy tizenévesek közösségi portálokon buktatták le magukat, hogy nem betegség miatt kerülték el az iskolát, inkább azért, mert gyötörte őket a rosszullét. A jelenség okainak vizsgálata alighanem messzire vezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!