Hírek

2011.02.12. 17:51

Jogerősen is érvénytelen a bödeházai választás

A Zala Megyei Bíróság szombaton hozott döntése szerint jogerősen is érvénytelen a múlt vasárnapi, bödeházai polgármester-választás - tájékoztatott a bíróság helyettes szóvivője.

MTI

Mentes Judit elmondta: két felülvizsgálati kérelem érkezett a bírósághoz az után, hogy szerdán a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB) helybenhagyta a bödeházai voksolás eredményének megsemmisítését. A ZMTVB határozata szerint helyesen járt el a bödeházai választási bizottság, amely már múlt vasárnap érvénytelenítette az eredményt, hivatkozva arra, hogy számos olyan állampolgár szavazott, aki valójában nem él a településen.
   
A két felülvizsgálati kérelem közül az egyiket érdemi vizsgálat nélkül utasította el a bíróság, mert nem felelt meg a formai követelményeknek, vagyis nem rótták le az előírt illetéket, és a kötelező ügyvédi képviselet nélkül érkezett. A másik beadvány benyújtója azt kifogásolta, hogy bizonyítási eljárás nélkül állította azt a helyi választási bizottság, hogy nem a faluban élők is szavaztak.
   
A Zala Megyei Bíróság szombati döntése szerint nem volt szükség bizonyítási eljárásra, mert a törvény szerint közismert tényt nem kell bizonyítani. Márpedig a helyi választási bizottság és szavazatszámláló bizottság tagjai helyben élők, akik pontosan ismerik, hogy kik laknak még a kistelepülésen.
   
Mentes Judit hozzátette: a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a múlt vasárnapi voksolást követően kilenc állampolgár már kijelentkezett a településről. Ők mindannyian az egyik polgármester-jelölt lakcímén voltak nyilvántartva.
   
A Zala megyei Bödeházán múlt vasárnap harmadszor kíséreltek meg polgármestert választani.
   
Októberben szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, majd januárban tömegesen jelentkeztek be a faluba, de éppen ezért a választási bizottság érvénytelenítette az eredményt, majd február 6-ra tűzte ki a szavazás megismétlését.   
   
A körjegyzőség adatai szerint az ősszel még 47-en voltak a névjegyzékben, a januári választási fordulóra azonban már 84-en. A mostani voksolás előtt 73 állandó lakos volt bejelentve Bödeházára.
   
A kisközségben a legutóbbi voksolás kapcsán készült jegyzőkönyv tételesen igazolta, hogy 35 olyan állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, akik életvitelszerűen nem élnek az otthonukként megjelölt bödeházai lakcímen. Ebből a 35-ből 29-en szavaztak vasárnap, s miután ezúttal mindössze két voks különbség volt a két polgármester-jelölt között, "a választásra nem jogosult személyek szavazataik leadásával olyan mértékben befolyásolták az eredményt, amely kellő indokot szolgáltatott annak megsemmisítésére" - olvasható a határozatban.
   
A tömeges betelepülések miatt a körjegyző elindította, de még nem zárta le a "fiktiválási" eljárást, vagyis a bejelentett lakcím valódiságának megállapítását. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a január 9-ei voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást is indított Bödeházán.



A bödeházai választás krónikája (a címekre kattintva elérheti a cikkeket):


2011. február 10.
Helybenhagyták a bödeházai voksolás eredményének megsemmisítését


2011. február 8.
Ketten is megfellebbezték: zajlik az élet Bödeházán


2011. február 7.
Voksolás-mizéria: kezdhetik elölről a választást Bödeházán


2011. február 7.
Bödeháza: háromból semmi, érvénytelenítették a polgármester választást


2011. január 13.
Csak papíron laknak Bödeházán - A tömeges bejelentkezés után februárban újra választ a település


2011. január 10.
Megsemmisítették a választás eredményét Bödeházán


2010. október 5.
Választás: a zalai falvak többségében inkább a függetlenek nyertek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!