Hírek

2011.02.08. 08:22

Interjú Martonyi Jánossal a Rosszijszkaja Gazeta honlapján

Az Oroszország és Magyarország között árucsere-forgalom tavaly közel harmadával nőtt, és ez a tendencia minden valószínűség szerint folytatódni fog - emelte ki Martonyi János magyar külügyminiszter a Rosszijszkaja Gazeta című orosz lap honlapján kedden megjelent interjújában.

MTI

 Martonyi - aki hétfőn Moszkvában orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt - hangsúlyozta, hogy politikai akarat minkét oldalon erre irányul. Hozzátette, hogy folyamatosak a tárgyalások a még meg nem oldott kérdésekről. "Minden körülmények között egyetértünk abban, hogy ezek a kérdések nem jelenthetnek akadályt sem az együttműködés mai projektjeit, sem a jövendő programokat tekintve" - tette hozzá, utalva arra, hogy mind a közeli jövőre, mind közép, mind hosszú távra jelentős fejlesztési tervek vannak, Magyarország például bővíteni akarja a paksi atomerőmű kapacitását, Oroszországban pedig folyik a felkészülés a szocsi olimpiára és a labdarúgó VB-re. "Nagy potenciált látunk az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a gyógyszeripar és az orvosi ellátás terén, továbbá a kölcsönös beruházásokban is" - mondta.
   
Egy kérdésre válaszolva a külügyminiszter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Déli Áramlat gázvezeték mellett, tiszteletben fogja tartani a határidőket és a meglévő megállapodásokat. Hozzátette: Magyarország az energiahordozók szállításának diverzifikálásában érdekelt.
   
A magyarországi kisebbségekre és a határokon túli magyarokra vonatkozó kérdésre válaszolva Martonyi János kifejtette: Magyarország kulturális autonómiát adott a nemzeti kisebbségeknek. "Jelenleg a romák integrálásán dolgozunk, ez nehéz szociális-gazdasági feladat, most készül a megfelelő stratégia. A külföldön élő magyar diaszpóra nagy. "Ha a szomszédokkal vitás kérdés támad, azt mindig tárgyalások útján rendezzük, politikai és gazdasági kapcsolataink jók a szomszédos országokkal. A Románia területén élő etnikai magyarok saját belátásuk és akaratuk szerint kérhetnek magyar állampolgárságot, ugyanúgy, mint az Izraelben, az Egyesült Államokban, Franciaországban, vagy a világ bármely pontján élő földijeink. Jelenleg szó sincs szavazati jogról. Erről a kérdésről tárgyalásokat fogunk folytatni, fel fogjuk használni más országok tapasztalatait, és igyekezni fogunk megfelelő, elfogadható rendszert kidolgozni".
   
A tervezett orosz-magyar társadalmi párbeszéd fórummal kapcsolatban a magyar külügyminiszter kifejtette: A fórum legfontosabb feladata a két ország közötti kulturális kapcsolatok elmélyítése. "Szeretnénk erősíteni az orosz kultúra jelenlétét Magyarországon. Ez első sorban a nyelvtudást, az irodalom, képzőművészet, zene ismeretét jelenti. Nagyon kevesen tudnak oroszul, főleg a fiatal korosztályokban. Csak egy példa: tájékoztattak arról, hogy nehéz oroszul tudó diplomatákat találni a moszkvai konzuli osztályunkra. És nagyobb figyelmet szándékozunk fordítani a diákcserékre is" - mondta Martonyi János.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!