Hírek

2010.11.17. 03:28

Nem arányos, nem is igazságos...

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, dr. Borsik János kedden fórumot tartott zalai tagszervezetek számára Zalaegerszegen érdekegyeztetési témákról, majd sajtótájékoztatón ismertette ezeket.

Hajdu Péter

A szakszervezeti vezető általános érvényű megállapítása szerint, amit a kormány mostanában kitalál, amögött nincs sem hatástanulmány, sem jogszabálytervezet. A 16 százalékos szja bevezetése, mint mondta, a kormány állításával szemben nem igazságos, és nem arányos. Egyrészt 300 ezer forint alatt veszteség éri a munkavállalókat, egymilliós kereseti határnál pedig másfél millióval növekszik az éves nettó kereset. Egy egykulcsos, lineáris adótáblánál pedig nem lehet arányosságról beszélni. A szakszervezeti szövetség számára nem elfogadható az OÉT-ben eddig elhangzott bértárgyalási javaslat, miszerint a minimálbérre 4,5 százalékos bruttó növelést javasolnak. Ugyanis ebből hiányzik a 3,5 százalékra várt inflációs érték, valamint a 0,5 százalékos járuléknövelés is, a jelenlegi ajánlat a reálkeresetek csökkenését foglalja magában. Borsik János kifejtette, a bevezetett válságadók hatását más állításokkal szemben a lakosság, a munkavállalók fogják megérezni, az lenne a csoda, ha a profitérdekelt vállalkozások ezeket nem próbálnák továbbadni. Mint mondta, a bankszférából már érkeztek jelzések várható költségcsökkentő leépítésekről. Szó esett a nők 40 éves szolgálati idő utáni kedvezményes nyugdíjlehetőségéről is, Borsik János elmondta, ezt támogatják, és ki szeretnék terjeszteni a férfiakra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!