Hírek

2010.11.20. 20:16

A horvát hagyományok őrzői (képgalériával)

Az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége szervezésében Murakeresztúron tartották szombaton a Horvát napot.

Kelemen Valéria

A Szent Kereszt templomban Blaz Horvat, a Varasdi Püspökség rektora celebrálta a szentmisét, aki nem ismeretlen a zalai horvátság előtt, hiszen hosszú évek óta  tartja a kanizsai Kórház-kápolnában a horvát nyelvű szentmiséket. 

- Minden évben más magyarországi régió ad otthont az országos horvát napnak, mely hat éve Kanizsán került megrendezésre - hallhattuk a művelődési házban, az Itt, az ősi Mura mentén című kiállításon Gulyás Lászlótól, a Mura menti Horvátok Egyesülete elnökétől.


A tárlat megtekintése közben hagyományos horvát étkeket - kalampercicát, kuznacát, mazanicát, zlevankát, motankát és dödöllét - kínáltak a népviseletbe öltözött asszonyok, amire jól csúszott a Szentmártoni Borbarát Egyesület standján kínált nedű, például Hederics László zweigeltje.

A Múlt nélkül nincs jövő mottójú esti kulturális műsor Mura menti dallamokkal, táncokkal és népszokásokkal, négy évszakra fűzte fel a horvát hagyományokat, az óvodásoktól a nagyszülőkig, murakeresztúri, molnári, fityeházi, semjénházi, petriventei, szepetneki, tótszentmártoni, tótszerdahelyi, kanizsai és letenyei szereplőket felvonultatva - jelezve: sok településen őrzik szervezett keretek között a horvát hagyományokat.


A rendezvényen Hepp Mihály OHÖ-elnök és Osztrogonácz József, a MHSZ elnöke adta át az idei elismeréseket, melyek közül kettő Zalába került. A horvát nemzetiségi oktatásért díjat a murakeresztúri iskola pedagógusa, Szilágyiné Dobos Ibolya kapta, a horvát oktatás területén végzett kimagasló munkájáért pedig a molnári Szalai Katalin vehetett át elismerést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!