Hírek

2010.10.13. 08:15

Megismétlik a polgármester-választást Letenyén - Manipulálás az idősotthoni szavazáson

Aljas módon próbálták lejáratni a Kupriveczet, jól tette, hogy nem állt meg - így összegezte egy férfi a véleményét az önkormányzati választás kapcsán kialakult helyzetről kedden.

Horváth-Balogh Attila

Kuprivecz József polgármesterjelölt panaszt tett, mert a Kolping Idősek Otthonában a mozgóurnás szavazás során az intézmény egyik munkatársa befolyásolta az ápoltakat, hogy kire szavazzanak. Mint arról korábban beszámoltunk, a történtek okán a Zala Megyei Bíróság megsemmisítette a polgármesterválasztás eredményét, a 4. számú szavazókörben pedig ismételten szavazni kell a polgármesterjelöltekre. Erre várhatóan november 3-ig sor kerül.

Letenye kedd délelőtt álmos kisváros benyomását keltette. Csak néhányan bóklásztak (látszólag) céltalanul a településközpontban, az autóbusz-állomáson és környékén. A sarkon egy idősebb férfi ácsorgott, terepszínű gyakorlóruhában.
- Maga melyik párthoz tartozik? - szegezte nekem a kérdést, mikor megtudta, milyen ügyben firtatom a véleményét.
- Aljas módon próbálták lejáratni Kupriveczet. Jól tette, hogy nem állt meg, miután a helyi és a területi választási bizottság is elutasította a beadványát - közölte. - Szórólapokat nyomtattak, amiken kígyót-békát kiabáltak rá. Ha már a békánál tartunk: Letenye ma sehol sincs, a környék falvaiban jobb az élet, mint itt... Ezért is kellene a változás!
 
- Meg volt már beszélve előre, hogy Halmi Bélára kell szavazniuk az otthon lakóinak - legyintett egy másik asszony, aki gyakran megfordul a Kolping Idősek Otthonában. - Pedig ennek nem kéne így működnie, mert többségük demens beteg, őket szerintem már nem is kellene engedni szavazni.

Megkerestük az otthon ügyben érintett munkatársát, illetve az intézmény vezetőjét, Kanyik Csabát is. Utóbbi péntekig külföldön tartózkodik, előbbi pedig felettese nélkül nem kívánt mondani semmit.
 


- Győzött az igazság, úgy vélem - jelentette ki Kuprivecz József. - Pletyka szinten évek óta hallani az idősotthoni szavazásokról, de eddig senki nem nyúlt bele. Most viszont, hogy mindössze 2 vokson múlt a győzelmem, úgy éreztem, nem árt jobban megvizsgálni ezt a dolgot.


Halmi Béla előrebocsátotta, azt gondolja, ami történik, az nem szerencsés a város szempontjából.
- Úgy gondolom, ha maradhatnék, beérhetne az elmúlt 4 év munkája, jöhetnének a pénzek, hiszen egyszínű lenne az önkormányzat és a kormány - közölte.
Hangsúlyozta: Letenye működőképessége biztosított ebben az átmeneti időszakban is, jogi szempontból ő vezeti a várost  egészen az új polgármester hivatalba lépéséig.

Kuprivecz majd Halmi

A választás napján az adatok 20 %-os feldolgozottsága mellett 20 óra után még Kuprivecz József állt az élen,  ám a 80 %-os feldolgozottság mellett már Halmi Béla vezetett, s ő lett a befutó az akkori állás szerint. Ezzel tulajdonképpen az egyetlen olyan zalai város volt Letenye, ahol két jelölt neve is felmerült a feldolgozattság során. (Részletek itt!)

 Jelölt neveJelölő szervezet(ek)Kapott
érvényes
szavazat
%
1 Gyergyák Zoltán FÜGGETLEN 253 13,77
2 Halmi Béla FIDESZ
KDNP
543 29,56
3 Iván Róbert FÜGGETLEN 42 2,29
4 Kuprivecz József FÜGGETLEN 541 29,45
5 Mikóné Farkas Ilona Ildikó FÜGGETLEN 265 14,43
6 Rontó Károly Pál FÜGGETLEN 97 5,28
7 Végh László FÜGGETLEN 96 5,23


Hat zalai település választ


(Részletek itt!)

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!