Hírek

2010.10.20. 17:05

Kicsalták volna pénzét, ha nem figyel

A minap tett feljelentést a Nagykanizsai Rendőrkapitányságon egy férfi, mert hétfőn délután egy ismeretlen személy, magát egy telefontársaság képviselőjének kiadva felhívta telefonon és autónyeremény fejében telefonkártya vásárlására próbálta rábírni.

zaol.hu

Az eset kapcsán a rendőrség fokozottan felhívja a lakosság figyelmét az óvatosságra. 

A telefonon történő megkeresés gyakori csalási mód. A hívó fél általában nyereményt ígér, a feltétel például egy telefonkártya vásárlás, melynek kódját kérik. A számokat beolvasva a feltöltés a csalók számláját gyarapítja, míg mi semmit sem kapunk. De nyereménnyel is kecsegtetnek: sorsoláson, akcióban nyert vagy a rokonnak, szomszédnak küldött értékes ajándék, illetve csomag átvétele ürügyén kérnek pénzt idegenek - sokszor sikerrel. Főleg idősek esetében előfordul az is, hogy a hívó magát unokának, rokonnak adja ki és betegségre, balesetre vagy más rendkívüli helyzetre hivatkozva kért kölcsönt, melyért ismerősét, barátját küldi el, s bármennyire hihetetlen is, de a módszer sok esetben bevált.

A csalók eszköztára széles, úgyhogy érdemes nagyon odafigyelni egy-egy telefonon érkező, kecsegtető ajánlat vagy”rokoni” kölcsön esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!