Hírek

2010.09.30. 13:01

Művészek, sportolók indulnak a polgármesteri székért

Több művész, egykori sportoló, nem a politikából ismert személyiség is indul a vasárnapi önkormányzati választáson. A jelöltek között van Miklósa Erika operaénekes, Janicsák István zenész, Kukorelly Endre író, megyénkben pedig Rátóti Zoltán színész és Halász Gábor, a Barátok közt című tévésorozat egykori szereplője indul.

MTI

 
Két színész is "duplázhat" a polgármesteri poszton megyénkben. Rátóti Zoltán, aki eddig a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, a következő négy esztendőben pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, újra Magyarföld polgármestere lehet. Az alig harminc lakosú őrségi kistelepülésen a független települési vezetőnek egy, szintén független kihívója van.

 

Halász Gábor, a Barátok közt című tévésorozat egykori szereplője az elmúlt négy évben Kiskutas független polgármestere volt. A településen rajta kívül két, szintén független polgármesterjelölt indul a vasárnapi voksoláson.

 

Lóránt-Miklósa Erika operaénekes Fejér megyében, Bakonykúti községben független polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson. Egy, ugyancsak független ellenfele lesz.
   
A XIV. kerületben a Z’zi Labor együttes énekese, Janicsák István a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete színeiben indul polgármesterként, egyéni képviselőként és szerepel a kompenzációs listán is.
   
Kukorelly Endre, József Attila-díjas író, költő tavasszal az LMP Pest megyei listájáról szerzett országgyűlési képviselői mandátumot, most Budakalászon indul helyi képviselőjelöltként a Budakalászért Védegylet színeiben.
       
Új "szerepre" készül Petneházy Attila, a nyírségi Móricz Zsigmond Színház művésze is, ő a Fidesz-KDNP jelöltjeként szeretne bejutni a nyíregyházi közgyűlésbe, s ugyancsak ott indul Ambrusz Árpád labdarúgó a Függetlenek Egyesülete, továbbá Berényi Imre kézilabdázó az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom színeiben.
  
Zubornyák Zoltán színész a IX. kerületben indul egyéni jelöltként (szerepel a kompenzációs listán is) a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület színeiben.

A Somogy megyei Szennán független képviselőjelölt Karácsony Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze, rajta kívül még 14-en szeretnének bejutni a 4 tagú képviselő-testületbe. Komáromban Márkos Attila, a Lovas Színház vezetője, színész indul a polgármesteri posztért, függetlenként, az MSZP támogatásával. Ellenfele a fideszes Molnár Attila, ügyvéd, országgyűlési képviselő.
   
Esztergomban Tétényi Éva építész polgármesterré választását közösen támogatja az MSZP, a Jobbik, az LMP, az MDF és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület.
   
Érden a Civil Érdek Egyesület képviselő-jelölti csapatának egyik tagja Tőkés István, aki a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspökének, az EP-képviselő Tőkés Lászlónak a bátyja. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman az LMP színeiben indul, második a fővárosi közgyűlési listán, s Érden a német kisebbségi önkormányzati választáson is jelölt. Halmai Gábor alkotmányjogász szintén az LMP jelöltje, a VIII. kerületben, és szerepel a kompenzációs és fővárosi listán is. A VIII. kerület volt jegyzője, Xantus Judit pedig a IX. kerület egyik egyéni választókerületében indul, a Civil Mozgalom színeiben.
   
A jelöltek között számos olimpikon, Európa- vagy világbajnok sportoló szerepel.
   
Hanzély Ákos öttusa-világbajnok a II. kerületben indul az LMP színeiben egyéni választókerületben, szerepel a kompenzációs listán és a fővárosi listán is. Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász Győrben veszi fel a harcot - Fidesz-KDNP támogatással - a polgármesteri posztért, amelyet már négy éve is elnyert.
   
Kozmann György kenus az egyike a három paksi polgármesterjelöltnek. A négyszeres Európa-bajnok és világbajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes sportoló független jelöltként, a Paksi Lokálpatrióták Egyesülete támogatásával indul a választáson, ellenfele Hajdú János (Fidesz-KDNP) és Mezősi Árpád (Balközép Szövetség).
   
Vácott a kétszeres világbajnok evezős, Pető Tibor a Fidesz polgármesterjelöltje. A Haller Ákossal alkotott páros tagja többgenerációs váci családból származik, s a jelenlegi MSZP-s polgármesterrel, Bóth Jánossal vívhat nagy csatát.   
   
Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok kajakozó Ürömben ismét indul a képviselői mandátumért, ő jelenleg a helyi képviselő-testület független tagja.
   
Az ügyvédként dolgozó Réczi László világbajnok, olimpiai bronzérmes birkózó Kiskunfélegyházán indul a polgármesteri tisztségért a Civil Mozgalom támogatásával.
   
Mészáros Tibor erőemelő világbajnokot indítja az MDF Szombathelyen. A Jobbik színeiben indul a Vas megyei székhelyen Balassa Péter vállalkozó, aki a Haladás labdarúgócsapatának kapitánya volt.
   
A Nógrád megyei Pásztón a négy polgármesterjelölt egyike Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető, aki 2002 és 2006 között a nógrádi Bokor község polgármestere volt, majd az 2006-os önkormányzati választáson az MSZP színeiben indult polgármesterjelöltként Pásztón, de alulmaradt Sisák Imrével, a jobboldal jelöltjével szemben. Most függetlenként méretteti meg magát.
   
A Fidesz által támogatott polgármesterjelöltek közül a Kengyelen induló Nagy Szilárd egy szolnoki kereskedelmi rádió zenei műsorvezetőjeként és lemezlovasként próbálja megszerezni az ott lakók többségének voksát a kereken 4000 lelket számláló faluban, ahol rajta kívül még nyolcan akarnak elöljárók lenni.
   
A celebvilágból ismert Terry Black (Rácz Károly), egykori transzvesztita előadóművész Tökölön, az MSZP színeiben, önkormányzati képviselőjelöltként gyűjti majd a voksokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!