Hírek

2010.09.24. 15:38

A MOL vélhetően 2011-ben újabb kutatófúrást kezd a térségben

Hetven évvel ezelőtt kezdték feltárni a lovászi olajmezőt, ennek apropóján tartottak pénteken megemlékezést Lovásziban.

Gyuricza Ferenc

- Az 1937-ben megnyitott bázakerettyei után a lovászi volt a második zalai olajmező, ám ez a szám csak a feltárás kezdetének sorrendjére utal, mivel a két lelőhely közel azonos adottságokkal bírt - emelte ki az ünnepség kapcsán a MOL Nyrt. szakértője, az Országos Bányászati-Kohászati Egyesület Kőolaj-, Földgáz- és Vízbányászati Szakosztályának dunántúli elnöke, Török Károly.  - Egyesületünk fő feladatának tekinti a bányászhagyományok ápolását, így az olajmezők születésének kerek évfordulóin megemlékezéseket tartunk.

A lovászi rendezvényen nemcsak az I. számú kútnál található emlékművet koszorúzták meg, hanem az olajipar áldozatainak kopjafáját.


- A bázakerettyei és a lovászi mező adta a hazai kőolajtermelés közel száz százalékát - emlékezett vissza az 1980-tól hat éven át üzemigazgatóként dolgozó Jármai Gábor. - Az itt dolgozó innovatív szakembergárda mindig kereste az új lehetőségeket, s ezzel jelentősen hozzájárult a hazai energetikai ágazat fejlődéséhez.

A konferencián az is elhangzott, hogy a lovászi mezőnek nemcsak múltja, hanem jövője is van, a geológiai vizsgálatok eredményének köszönhetően a MOL Nyrt.  vélhetően 2011-ben újabb kutatófúrást kezd a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!