Hírek

2010.08.04. 04:28

Kráternyi lyuk, veszélyes aknafedél - Áldatlan állapotok a kerékpárutakon

Megsüllyedt aknafedél, repedt vagy leszakadt burkolat, kráternyi lyuk okozhat kellemetlen meglepetéseket a kerékpárosoknak, ha Zalaegerszegen az Alsóerdei úton járnak. A gyalog-, kerékpárutat tavaly júniusban adták át, de több helyen már felújításra szorul.

MTI

 

- Már a műszaki átadáskor lehetett látni, hogy a csatornafedelek közelében problémák jelentkezhetnek, ez be is következett - fogalmazott ezzel kapcsolatban Kámán István, a polgármesteri hivatal útépítési és közlekedési csoportvezetője. - Lokális javításokat nem fogadunk el, ahol megsüllyedt a burkolat, az alépítményt is helyre kell állítani, és a teljes felületet újra kell aszfaltozni - mondta.

A következő napokban áttekintik a többi kerékpárutat is, tudtuk meg. Indokolt, hiszen a szintén egy éve átadott Balatoni úti kerékpáros út főkapitányság előtti szakaszán már a burkolatot áttörve megjelent a fű. A parkerdei szakaszon pedig hosszában több tíz méteres repedés jelent meg, mutatva az alap gyengeségét. Ezeket a hibákat is garanciában fogják kijavítani, hangzott el az ígéret.

Kámán István elmondta, még ebben az évben felújítják a Zrínyi úti kerékpárutat a Bartók utcai torkolat és vasútállomás közötti szakaszon.

Ehhez az észak-déli irányhoz csatlakozik a Kossuth utcai kerékpárút, amelynek legújabb szakasza augusztus végéig elkészül. A Dísz tértől külön kétirányú csíkot kapnak a bringások egészen a Csány térig. Itt a hely hiánya miatt a gyalogosokkal közösen használhatják a burkolatot a Hunyadi utcáig, ahonnan a Dózsa ligeti kerékpárúton gurulhatnak tovább. Ezen a közlekedési tengelyen még megoldásra vár a kerékpáros forgalom átvezetése a vasútállomás előtt, valamint a kőolajos bekötőút és a Flextronics belső telephelye közötti szakaszon.

Kerekes szabályok

● Kerékpárúton, ha ezt jelzőtábla nem tiltja, csak lakott területen kívül közlekedhet a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos.
● Egyirányú utcába kerékpárral akkor szabad forgalommal szemben behajtani, ha ezt külön tábla jelzi.
● Gyalog- és kerékpárúton, ha a forgalmat burkolati jel választja el, a gyalogos és a kerékpáros csak az út számára kijelölt részén közlekedhet.

Ezek is érdekelhetik