Hírek

2010.07.04. 13:30

Strand helyett az akadálypályán (fotókkal)

A Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági csapata az országos bajnokságon aratott múlt heti győzelmével kvalifikálta magát a 18. Nemzetközi Ifjúsági Tűzoltó Olimpiára, melyet jövő nyáron Szlovéniában rendeznek. A baráti társaságot alkotó ifjak nem ülnek a babérjaikon, strandolás helyett az akadálypályán izzadnak, hiszen július 10-én egy ausztriai viadalon bizonyíthatják rátermettségüket.

Kelemen Valéria

A mindenre elszánt diákokkal és felnőtt segítőikkel - ifj. Bedőcs Attilával és Kozma József alezredessel - a letenyei tűzoltószertár mellett találkoztunk, ahol éppen egy kúszófolyosót állítottak össze, majd az akadálypályán is bemutatták gyorsaságukat és precizításukat. Az ügyességük annak fényében persze nem meglepő, hogy a tavalyi, ostravai tűzoltó olimpián arany minősítést kaptak. Ráadásul a 3500 versenyzős  program kulturális bemutatóján olyan nagyszerű, csárdással színesített show műsort varázsoltak a  színpadra, amire a tomboló közönség és a zsűri is fogékony volt, így övék lett az első helyezésért járó trófea.


S hogy miből is áll az olimpiai verseny, s mit kell megoldani egy CTIF nemzetközi versenyszabály szerinti megmérettetésen - mint az országoson is - arról a gyerekek felvilágosítottak.  

- Az ifjúsági versenynek két része van, s az első a 75 méteres akadálypálya - mondta az év ifjúsági tűzoltója címet idén kiérdemlő Kovács Márió, aki most volt nyolcadikas Letenyén, s öt éve tagja a  csapatnak. - A vizesárokból, gátból, kúszóalagútból és futópallóból álló pálya végén pumpálni kell, tehát a fecskendővel a céltáblán lévő tartályt kell megtölteni vízzel, majd a felismerőállványra eszközöket kell feltenni, a másik állványon pedig kötéseket csinálni. A csapat első fele csinálja a fecskendős pumpálást, négyen pedig négy darab C-tömlőt fektetnek ki a pályán végig, meghatározott sorrendben és normaidőre, beszéd nélkül, az eszközök mentén. 

A múlt héten bajnokságot nyert csapatból Márió mellett Mandura Bertram, Balassa Vince, Balassa Máté, Illés Marcell, Oláh Norbert, Kovács Klaudia, László Ádám és Hajdár László is tagja volt az olimpiát megjárt csapatnak, s hozzájuk csatlakozott az előkészítőből Molnár Tamás.  
- Nagyon örülök, hogy bekererültem a csapatba, nagy szó, hogy itt  lehetek - mondta Tamás, aki negyedikes volt, s már külföldi versenyen is járt.


Az egerszegi Kölcseybe járó Mandura Bertram szerint a megerőltető edzéseknek, az esőben történő gyakorlásoknak hozták meg az eredményt.
- Az országoson is esős idő volt, de minket nem zavart a vizes pálya, rutinból alkalmazkodtunk a helyzethez - fogalmazott Bertram, akinek véleményét a stafétában limbós (léc alatt átbújó) pici  Illés Marcell is osztotta.

- A verseny másik része a 400 méteres váltófutás, ahol egy létrafalat kell leküzdeni, tömlőt elhelyezni, s a fecskendőt is húzva egy limbó (magasugró léc) alatt átbújni - árulta el a legmagasabb csapattag, László Ádám, aki kilencedikes volt Gönczi SZKI-ben, s Lentiből hazaérve, mindig ment a tűzoltóságra gyakorolni. - Ezt követi egy gátugrás, poroltó lerakás, s a végén egy szerelés. 

- Hogy mi a legjobb ebben a csapatban? - kérdezett vissza az egyetlen lány, Kovács Klaudia, aki ősszel kezd a kanizsai Thúryban. - Kiváló, összetartó közösség, melyben a gyakorlások, az utazások és a versenyek is jó hangulatúak. Fiúsítva vagyok, az olimpián is ugyanabban az osztályteremben horkoltunk, s nemrég a tengert is együtt láttam meg a többiekkel, a sibeniki horvát tűzoltóversenyen.


- A tűzoltásnál a háttérmunkában segédkezhetnek a 18 év alattiak, s a csapat a tavalyi, muraszemenyei árvíznél is kivette a részét a munkából - mondta Oláh Norbi, a gárda hangulatfelelőse, aki nagyszerű táncos és versmondó. - Érezzük a letenyeiek szeretetét, az önkormányzat, a szülők és a szponzorok támogatását, s egy-egy siker után nagyszerű fogadtatásban van részünk.
Balassáék a tűzoltószertár szomszédságában laknak, s a hét gyerekes család ezer szállal kötődik a lánglovagokhoz. A legidősebb fiú is tagja volt a csapatnak, Máté és Vince jelenleg is szerepel, s a legkisebb, a 8 éves Szilveszter is alig várja, hogy bekerüljön.

- Hárman a csurgói Nagyváthyban folytatjuk a tanulmányainkat, de visszajárunk az edzésekre, hiszen jövőre újra olimpiára mehetünk - vette át a szót Hajdár Laci, a felkészülés egyik szponzora, aki a késéseiért a legtöbb csokoládét hozta a fiúknak. - Együtt sírunk és nevetünk, ifjúsági klubszobánk is van, s nagyszerű társasságot alkotunk.

- Büszke vagyok arra, hogy a csapat nem csak a versenyeken, de a rendezésben, a sátor állításban, a forgalom irányításban, az avartüzeknél és az árvízi munkáknál is megállja a helyét - fogalmazott Kozma József tűzoltóparancsnok, aki minden napját a csapattal tölti.

- Otthon mezőgazdasággal foglalkozunk, de akár önkéntesként, akár hivatásosként el tudnám képzelni a tűzoltóságot - mondta Az év ifjúsági tűzoltója, Kovács Márió. Ezen elképzelésével nincs egyedül, hiszen Hajdár László és Oláh Norbert  határozottan kijelentette: a tűzoltó hivatást fogja választani. Miként tette azt a letenyei ifjúsági csapat egyik alapítója, a 25 éves ifj. Bedőcs Attila, aki most az egyesület ifjúsági tagozatvezetője, s a Zalaegerszegi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságnál dolgozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!