Hírek

2010.04.27. 05:16

Botrányos vagy csak nincs türelmünk?- Dugóból dugóba a 86-oson

Minimum fél órával növekedhet a 86-os út zalai szakaszán való átkelés ideje az ott folyó munkálatok miatt. A Colas Út Zrt. szakemberei jelenleg Kálócfa és Kozmadombja belterületén, illetve Rédics mellett dolgoznak.

Gyuricza Ferenc

 

- A problémát az okozta, hogy hiába volt kint a jelzőlámpa, a közlekedők egy része, főleg a kamionsofőrök nem vettek arról tudomást - mondta Laki József, a település polgármestere. - Emiatt többször is teljesen megbénult a közlekedés a faluban, volt olyan eset, hogy rendőri segítséget kellett kérnünk.

Kálócfán jelenleg három építési szakaszon dolgoznak, itt a burkolat bontását követően a megsüllyedések kijavítása érdekében földmunkákra, ágyazatépítésre kerül sor. Ez körülbelül még két hétig tart, azt követően lehet csak hozzáfogni a burkolat alapját képező betonozásnak, s végül az aszfaltozásnak. Ezzel párhuzamosan Rédicstől északra, három kilométer hosszúságban ugyancsak folyamatban van a burkolat marása és a lokális javítások elvégzése, de megkezdődött a szélesítés előkészítése is. Körülbelül két hét múlva a jelenlegi munkálatok helyszínétől néhány kilométerrel odébb hasonló munkákra kell számítani, vagyis két héten belül a 86-oson három helyszínen is komolyabb építési munkálatokkal kell számolni.

- Már így is közel egy órát álltam a sorban, mire átjutottam a felbontott részek mellett - panaszkodott egy lenti férfi, aki felháborodottan hívta fel szerkesztőségünket. - Ha ez a tengerpartot célba vevő nyári turistaforgalom idején is így lesz, akkor komoly problémák adódhatnak majd.

A kivitelező Colas Út Zrt. főépítésvezetője, Miklós Norbert úgy véli, normál méretű forgalom esetén is minimum félórás többletet jelent az utazók számára a 86-oson zajló munka. Ha növekszik a forgalom, úgy természetesen a várakozási idő kitolódásával is számolni kell.

- Jelzőlámpák által irányított félpályás útlezárás mellett tudunk dolgozni - mondta a főépítésvezető. - Az elmúlt néhány nap tapasztalata alapján a két legforgalmasabb napon, szerdán és csütörtökön külön forgalomirányító személyzet segítségét vesszük igénybe.

Miklós Norbert azt is hozzátette, kérésükre már készülnek azok a jelzőtáblák, amelyeket Kálócfa határában helyeznek ki, hogy általuk felhívják a figyelmet a várható veszélyekre és a torlódásra. Ugyancsak javasolták, hogy a közútkezelő helyezzen ki tájékoztató táblákat Körmendnél, illetve a rédicsi határátkelőnél. Ezeken a tervek szerint nemcsak a várakozásra hívnák fel az utazók figyelmét, de lehetséges alternatívákat is felkínálnának.

 SZÉLESÍTÉS, FORGALOMLASSÍTÓK
A 86-os út zalai szakaszának megerősítése során külterületeken a pályaszerkezet 12 méteres koronaszélességet kap, az aszfaltszélesség pedig 7 és fél méteres lesz. A burkolatot 19 centiméteresre vastagítják. Belterületen a szélesítés nem végezhet el, egyrészt a közművek,
 Illetve a házak közelsége miatt, viszont a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonsága érdekében forgalomlassító szigeteket, gyalogos átkelőhelyeket és buszöblöket hoznak létre. A beruházás ez évben hat szakaszt érint, míg a további pontokon az ütemezésnek megfelelően 2011-ben folytatódik a munka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!