Hírek

2010.02.24. 17:56

Gondolta volna? Tíz modern égőből négy visszakerül a gyárba

Minden éremnek két oldala van. A modern fénycsövekkel energia spórolható, ám az eszközök veszélyes hulladékká válnak amikor tönkremennek.

Varga Andor

A gázkisüléses elven működő lámpák többsége kis mennyiségben higanyt tartalmaz, emiatt a környezetre veszélyes, és nem való egyszerűen a kukába dobni, amikor már nem működik. A hulladék gyűjtését és újrahasznosítását idehaza szervező Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. illetékesétől megtudtuk: az elektromos hulladék összeszedésére szervezett szelektív gyűjtés nem várt sikerrel járt az országban.
 
- A Magyarországon található 2500 gyűjtőhelyen mintegy 535 tonna használt égő gyűlt össze 2009-ben, ami jóval meghaladta az előre kalkulált mennyiséget - hangoztatta dr. Kovács Béla, a cég divízióvezetője. - A társaság idén is arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon illetve -partnereknél szabaduljanak meg a hulladék fényforrásoktól.


Remélik, hogy az emberek széles körű informálásával és szemléletének megváltoztatásával emelkedhet a lámpa- és fénycsőgyárakba újrahasznosításra visszaérkező hulladék mennyisége.
2010-ben várhatóan 600 tonna lesz ez az adag, ami a forgalomba hozott lámpáknak mintegy 40 százaléka. Ez ugyan tíz százalékkal meghaladja az unió által Magyarországnak előírt minimumot, 2016-ra azonban már 65 százalék az elvárás.

Az Electro-Coord honlapja szerint megyénkben (hulladékszigeteken és boltokban) 9 gyűjtőhely működik. Közülük 4 Nagykanizsán, 3 Zalaegerszegen, 1-1 pedig Keszthelyen és Letenyén található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!