Hírek

2009.08.18. 06:25

Fokos az ajtó mögé: óvakodjanak az E.ON ál-embereitől!

Zalaszentbalázs - Odaállítottam az ajtó mögé a fokost, hátha visszajönnek - mondta a 80 esztendős Joli néni, akit a múlt héten csalók látogattak meg. A két férfi E.ON-dolgozónak adta ki magát.

zaol.hu

Pénteki lapunk SMS-rovatában olvasónk hívta fel a figyelmet a település öregjeit veszélyeztető jelenségre: Zalaszentbalázson az E.ON nevében csalók járják az idősek lakta házakat. Figyeljünk az idősekre, amíg tragédia nem történik. Mint kiderült, az SMS-t küldő Horváthné Csizmadia Gyöngyi édesanyjánál próbálkoztak a csalók.

- Édesanyám hívott csütörtök este: délelőtt két fiatalember csöngetett be hozzá azzal, hogy megnéznék a villanyórát - mesélte az asszony. - Aztán azt mondták, hogy 3600 forint jár neki, de csak tízezresük van, tudna-e visszaadni? Anyu azt válaszolta: nincs aprója, így nem. Mire biztatták: nézze csak meg, hátha. Szerintem azt akarták kideríteni, hol tartja a pénzét. Belegondolni is szörnyű, mi lett volna, ha kicsit is erőszakosabbak...

Csizmadia Lászlóné, Joli néni azt mondta: először nem is tudatosult benne, hogy a férfiak valószínűleg nem tisztességes szándékkal érkeztek, s akár baj is érheti. Mint mesélte, becsületesnek tűnt mindkettő, bár egyikük erőteljes testalkatú, kigyúrt volt. Ő kint maradt a kapu előtt, amíg a másik odabent feltérképezte a terepet.

- Sötétszürke ruhában jöttek, az egyiknél egy füzet is volt - idézte fel a néni. - Megnézte a mérőt, a helyiségekben az összes villanykörtét. Aztán a hűtő, a tévé, meg a többi elektromos berendezés következett, mindent feljegyzett a füzetébe. Alig tudtam vele megértetni, hogy nincs pénzem, s nem tudok visszaadni.

A néninek csak később lett furcsa mindez, az után, hogy a hívatlan vendégek sietősen távoztak, mikor látták: sok keresnivalójuk nincs. Persze, a belengetett 3600 forintot is vitték magukkal.

Molnár Mihály polgármester érdeklődésünkre elmondta, a faluban más nem jelzett hasonló ügyet. Az viszont nem újdonság, hogy valakik ilyen-olyan szolgáltató munkatársának adva ki magukat, idősek otthonaiba próbálnak beférkőzni. Mint mondta, rendszeresen szóróanyagokkal hívják fel az emberek figyelmét az elővigyázatosságra.

Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, a módszer nem ismeretlen a hatóság előtt, sok helyütt követtek már el lopást így. A rendőrség szintén szóróanyagokban hívja fel a figyelmet a veszélyre. Ennek eredményeként 2004 óta folyamatosan csökken az ilyen bűncselekmények száma.


AZ E.ON NEM SZED ÉS NEM AD PÉNZT

Varga Ivettől, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. sajtóreferensétől megtudtuk: az ország egészét tektve megszaporodtak   a zalaszentbalázsihoz hasonló esetek. Hangsúlyozta: társaságuk nem alkalmaz díjbeszedőket, annál is inkább, mert készpénzes befizetéseket nem fogadnak el, s kifizetéseket nem teljesítenek - ez igaz valamennyi közszolgáltató esetében. Hozzátette: az E:ON munkatársai mindig kézi adatrögzítő készülékkel dolgoznak, s arcképes igazolvánnyal igazolják magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!