Hírek

2009.08.14. 02:29

A testvériség jelképe

Zalakomár (pa) - A két település barátságát, a magyarok közötti testvériséget hivatott jelképezni az a székely kapu, amelyet csütörtökön Csíkszentkirály adományozott a községnek, s az ott élőknek.

Sámel József

A tölgyfából készült, gazdagon díszített kapu György Gábor keze munkáját dicséri, a mesterember közel három hónapig dolgozott az ajándékon.

Mint azt Varga Miklós, Zalakomár polgármestere elárulta: a két település baráti kapcsolata fél évvel a 2004-es népszavazás után kezdődött, majd nem sokkal később hivatalos formát is öltött. Elhangzott: a zalakomáriak az első látogatásukkor számítógépeket vittek az erdélyi településre, ám amit cserébe kaptak, az pénzben nem mérhető.

Varga Miklós úgy fogalmazott: az erdélyi emberek igaz magyarok, az anyaországban élőknek lenne mit tanulni tőlük.

Csíkszentkirály polgármestere, Székely Ernő arról beszélt, hogy a kapu olyan maradandó emlék, mely az erdélyi emberek hitét és szeretetét jelképezi a magyarság iránt.

- Ez a kapu dacol Trianonnal, magyarlakta területek elszakításával, hiszen az alkotás a testvériségről szól - hangoztatta Székely Ernő, aki azt is elárulta, hogy a kapu a testületi tagok e célra felajánlott tiszteletdíjából készült.

Az ünnepségen Zalakomár plébánosa, Szí-Márton János áldotta meg a polgármesteri hivatal előtt felállított székely kaput.A testületi tagok felajánlásai fedezték a költséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!