Hírek

2009.05.20. 02:29

Tartanák a jelenlegit

Lenti (gyf) - Az energiabiztonság mellett az élelmiszer-ellátás jelenti a jövő nagy kérdését, hiszen már napjainkban is egymilliárd ember éhezik - mondta Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.

Gyuricza Ferenc

A Lentiben megtartott előadáson többek között elhangzott, hogy az uniós agrárpolitikát illetően két nézet áll egymással szemben. Vannak, akik szeretnék ezt 2021-ig megszüntetni, az ellentábor viszont - a Fidesz és az Európai Néppárt tagjainak többsége ide tartozik - a fenntartása mellett kötelezte el magát. Glattfelder Béla kitért arra is, hogy Magyarország szintén megosztott e kérdésben - többek között Gyurcsány Ferenc volt kormányfő korábbi kijelentését idézte, eszerint a szocialisták úgy vélekedtek, a támogatások nélkül kialakuló magasabb árak elegendő jövedelemhez juttatnák az ágazatot.

Glattfelder Béla szerint hazánk éppen az agrártámogatásoknak köszönhetően lett nettó haszonélvezője az Európai Uniónak, tehát nemcsak a gazdálkodók, de az ország elemi érdeke is a jelenlegi közös agrárpolitika fenntartása. A képviselő arra is kitért, hogy Magyarország az elmúlt öt évben több területen is rosszul járt: a cukorgyáraink négyötöde bezárt, a tej felvásárlói ára pedig oly mértékben lecsökkent, hogy a termelők önköltség alatt adják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!