Hírek

2009.04.22. 06:10

Rodeóbika és a gazdasági válság (képgalériával)

Zalaegerszeg - Válságkezelés itthon és a tengerentúlon, két közgazdász és egy politológus szemével. A főiskolás fesztivál szakmai programsorozata dr. Petschnig Mária Zita, Kéri László és Karl William Viehe előadásával folytatódott.

Varga Lívia

- Pár héttel ezelőtt kétségbeesetten keresett meg a három intézményigazgató azzal a kéréssel, hogy találjunk ki valamit, mert hallgatóik annyit tanulnak, hogy az már-már az egészségük rovására megy - jegyezte meg tegnapi nyitóbeszédében a fesztivál fővédnöke, dr. Gyimesi Endre, miután tréfálkozva hangot adott azon reményének, hogy az éjszakáját talán nem kell majd panaszkezeléssel töltenie, mert a csendre s nyugalomra vágyó polgárok képtelenek aludni a bulizó főiskolásoktól. 



Kedd délután sok hallgató megküzdött az egészségügyi főiskolán felállított rodeóbikával
Fotó: Katona Tibor

A fotóra kattintva tekintse meg képgalériánkat! 

A rendezvény az egészségügyi főiskolán tartott hétfői szakmai előadást követően kedden szintén szakmával, ám az egészségügy helyett ezúttal válságkezeléssel folytatódott a számviteli főiskola nagyelőadójában. Az előadókat hallva azonban hamar lehervadt a mosoly a hallgatóság arcáról.

Dr. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa elmondta: noha saját erőből ebből a válságból biztosan nem tudunk kilábalni, a külföldtől nem számíthatunk könyörületre. Az IMF-től és az EU-tól kapott megahitel nagy segítség ugyan, ám ehhez komoly feltételek is kötődnek, magyarázta. Sorsunk tehát - importált válságról lévén szó - elsősorban a külföldi piacoktól és befektetőktől függ.

- Rettenetesen keserves két év áll előttünk, csak rosszra számíthatunk - jelentette ki felesége előadására reagálva dr. Kéri László politológus, aki szerint a kemény megszorítások leghamarabb is csak 2011 második felében éreztetik pozitív hatásukat. A politológus kifejtette: Gyurcsány Ferenc lemondása és az új kormány megalakulása közti időszak többet ártott az MSZP-nek, mint az ezt megelőző hétévnyi kormányzás. A Bajnai-kormánnyal kapcsolatban azonban bizakodó, előrehozott választásokra - amennyiben az új kormány kihúzza az első hat hetet - nem számít, s úgy véli, az abban szerepet vállaló gazdasági szakemberek képesek lesznek a hatékony válságkezelésre.

A szakmai program utolsó előadójaként Karl William Viehe professzor, aki Washingtonból érkezett, a világgazdasági válság kapcsán Amerikában összegyűlt tapasztalatokat osztotta meg hallgatóságával, majd megjegyezte: a magyar döntéshozók helyében nem biztos, hogy sürgetné az euró bevezetését, válságban szerencsésebb s költségtakarékosabb ugyanis az eurózónán kívül lenni. Mint fogalmazott, Németország számára is megfontolandó, nem tér-e vissza a márkára, akkor ugyanis nem kellene saját pénzből spanyol adósságot finanszíroznia. 

Rodeóbika és lézerharc
Az egészségügyi főiskolán megtartott szabadtéri rendezvényen kétszer annyian voltak, mint tavaly. A főzőversenyen 18 csapat indult, s rengetegen ültek fel a rodeóbikára is. Nagy érdeklődés övezte a pingpongversenyt, de sokan csápoltak a Phantom és a Pertu Jazz Band koncertjén is. A stand up comedy fiatal képviselőinek, Kiss Ádámnak és Csenki Attilának a fellépése pedig a számviteli főiskola nagyelőadóját töltötte meg. A nap a Keresztury ÁMK-ban tartott fergeteges Deltabulival zárult. 
Szerdán a Tudományos Diákköri Konferencia bemutatkozásával folytatódik a fesztivál, délután pedig ismét a szabadtéri programok veszik át a főszerepet. Lesz foci kupa, főzőverseny, mászófal és lézerharc, lovasbemutató és női fitnesz. A nap s vele együtt a fesztivál, a hagyományoknak megfelelően, ezúttal is bulival zárul.
 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!