Hírek

2009.04.17. 02:26

A faliképek védelmében

Nagykanizsa (sza) - Az utókor számára is meg kívánja őrizni a volt Gábor Áron laktanya egyik épületének falát díszítő sgraffitókat Balogh László fideszes önkormányzati képviselő.

Szalabán Attila

A városatya a nagykanizsai közgyűlés legutóbbi ülésén szólalt fel, kérve Marton István polgármester segítségét a kulturális értékként számon tartott faliképek védelmében - ezt a város első embere meg is ígérte neki. 

- A szóban forgó sgraffitók értéket képviselnek, ezért tartom nagyon fontosnak, hogy védelmükről időben gondoskodjunk - jelezte érdeklődésünkre Balogh László. - Elsődleges célom természetesen az, hogy jelenlegi formájukban tartsuk meg a faliképeket, de amennyiben ez nem lehetséges, akkor professzionális módszerekkel digitalizáljuk a sgraffitókat, hogy a későbbi nemzedékek is láthassák, milyenek voltak. 



A sgraffitók értéket képviselnek, megóvásuk fontos
Fotó: Szakony Atilla



A képviselő rámutatott: Nagykanizsán a beruházói érdekeknek már esett áldozatul jelentős kulturális érték, így például a több ezer éves kultikus hely nyomait őrző palini agyagdombot is elhordták. Ezért tartja fontosnak, hogy időben gondoskodjanak a sgraffitók védelméről. 

- Az épület, melynek falán a sgraffitók láthatóak, már magántulajdonban van - szögezte le érdeklődésünkre Deák-Varga Dénes városi főépítész. - Amikor meghirdették eladásra az ingatlant, a kiírásban benne volt a faliképek ügye, ám az adásvételi szerződésben nem esett szó róluk. Ettől még persze a rájuk vonatkozó helyi védelem nem szűnt meg, azt mindenféle tervben figyelembe kell venni. Az önkormányzathoz azonban eddig még semmilyen kérelmet nem nyújtottak be az épülettel kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!