Hírek

2009.03.19. 03:27

A szélsőséges kúra, csodadiéta kerülendő

Csodadiéta nem létezik, a rákbetegség pusztán étrendi változtatásokkal nem gyógyítható - szólt a józan tanács Szabó Gyuláné dietetikustól. Ennek ellenére rengeteg múlik az étkezésen.

Magyar Hajnalka

Min érdemes változtatnunk? Köztudott, hogy a magyar konyha kedveli a zsíros ételeket, s mi ragaszkodunk a megszokott ízekhez. Mégis érdemes belegondolni, hogy az eszkimók jószerivel csak hírből ismerik a rákot, pedig az a nép is zsírosan táplálkozik. A titok a bevitt zsírok fajtájában keresendő, hiszen az északi nép nem a telített, hanem az omega 3 zsírsavban gazdag telítetlen zsírokat fogyasztja, tengeri halak formájában. Nálunk ritkán kerül az asztalra ez az eledel, mi a húst is hússal esszük, pedig az állati fehérje bomlásterméke nem tesz jót a szervezetnek.

A megfelelő konyhatechnika ugyancsak fontos, mellőzzük a gyakori grillezést, ne használjuk fel többször a már megégett olajat, s ne feledjük, hogy a füstölés során kimondottan rákkeltő anyagok kerülnek az élelmiszerünkbe. Kerüljük a prímőrőket, mert a fóliában termesztett növényekben feldúsúl a vegyszer, válasszuk inkább az idénynek megfelelő, rostokban, antioxidánsokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (karfiol, kelkáposzta, brokkoli, borsó, lencse), továbbá a teljes kiőrlésű gabonatermékeket.

A szakember külön fejezetet szentelt a rákbetegek kezelése alatt fellépő étkezési nehézségek leküzdésének. A terápia alatt csökken az étvágy, a beteg egye azt, amit éppen megkíván, így könnyebben lecsúsznak a falatok. Gyakori, hogy reggel még jobban van kedve enni, az sem probléma, ha ekkor akár a napi energiaszükséglet 35-40 százalékát is elfogyasztja. Némelyik kezelés mellékhatásaként előfordul, hogy megváltozik az ízérzés és a szaglás. Mértékkel használhatunk önteteket, szószokat az ízek fokozására, továbbá főzés közben - ha lehet - kíméljük meg a beteget az ételszagtól.

A szakember kitért még rá, hogy felesleges erőltetni a szigorúan vegetariánus vagy nyers diétát, a szélsőségek ez esetben sem vezetnek jóra.

 


Olvassa el kapcsolódó anyagainkat is! 

Az utcán szembejön egy vonzó nő. Járása kecses, külleme ápolt, mosolya derűs. Vajon eszünkbe jut-e róla, hogy esetleg nemrégiben küzdötte le a mellrákot? -
Részletek itt!

Egy friss ÁNTSZ elemzés kimutatta, az egerszegi kistérségben a 65 évesnél fiatalabbak körében már a daganat az elsődleges halálok. -
Klikk ide a részletekért!

Dr. Máhr Károly adjunktus, klinikai onkológus a mellrákról... - Klikk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!