Hírek

2008.10.27. 03:29

Kerékpárutat a gátakra

<b>Zalakaros</b> (sza) - Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott tegnap a Hotel Karos Spa-ban a Kis-Balaton Termál Út Kerékpáros Egyesület.

Szalabán Attila

A sajtótájékoztatón dr. Oláh Péter, az egyesület elnöke idézte fel: szervezetük 2008 tavaszán alakult, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Zalakaros és Hévíz térségében egy kerékpáros mintarégió kialakulásában játszanak kulcsszerepet. Programjukba 50 települést szeretnének bevonni, és el kívánják érni, hogy ezen falvak, városok területén a kerékpárosok megfelelő infrastruktúrát találjanak, ugyanakkor élményeket is gyűjthessenek túráik során. Elképzelésük szerint a kerékpárosok számára használhatóvá tennék a Kis-Balaton gátrendszerét; mint jelezte, ezt a nyugat-dunántúli vízügyi igazgató, dr. Nádor István is támogatja.

Részt vett a tájékoztatón dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter is, aki fontos célként nevezte meg a kerékpáros kultúra megteremtését és a feltételek biztosítását. Elismerte, hogy a Kis-Balaton bekapcsolása a környék kerékpáros turizmusába óriási lépés lenne. Rámutatott ugyanakkor: 2007. és 2013. között 60 milliárd forint áll rendelkezésre a kerékpáros turizmus infrastrukturális fejlesztésére - ebből a pénzből 2-2,5 ezer kilométer kerékpárút épülhet fel. A sajtótájékoztatón felszólalt Szirtes Lajos, Zalakaros polgármestere is, aki elmondta: térségük 60 millió forintra pályázott kerékpárút-hálózata fejlesztésére idén, támogatási kérelmüket jövőre megismétlik.

Ezután a résztvevők kerékpárra ültek, és kikerekeztek a galamboki halastóhoz, ahol halászlé pikniket rendeztek.Kétkeréken a  galamboki halastóhoz
Fotó: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik