Hírek

2007.12.12. 03:29

Megyei hatáskörben

Zalaegerszeg (ag) - Megyei hatáskörben kell biztosítani az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését, ez következik az Alkotmánybíróság minap, a közigazgatási hivatalok regionális átszervezésével kapcsolatban született határozatából.

MTI

Egyebek mellett erről is szólt dr. Németh Éva, a regionális közigazgatási hivatal vezetője tegnap, az államigazgatási kollégium zalaegerszegi ülését követő sajtótájékoztatón. Ezt abból vezették le, hogy 1990-ben a konszenzussal megalkotott önkormányzati törvény a közigazgatási hivatalokat erre a feladatra hívta életre. Ezen tehát csak a parlament kétharmados egyetértésével lehet változtatni. Ez az elv sérült a regionális átszervezéskor. A kormánynak június 30-ától meg kell szüntetni a jelen állapotot.

A hivatalvezető kérdésünkre úgy reagált, a szükséges átalakítások valószínűleg nem járnak majd együtt személyi változtatásokkal.

Mint mondta, ennél a feladatnál sokkal több hárul most is a közigazgatási hivatalokra, kirendeltségekre. S bár az újrafogalmazott beosztásokra megnyílik a lehetőség a pályáztatásra, de ezt nem indokolja semmi ott, ahol rendben zajlott a munka.

Azaz - laikus megfogalmazással - nyárra csak újrafestik a cégtáblát.

Az építési jogszabályokkal kapcsolatban dr. Kadler Éva főosztályvezető felhívta a figyelmet rá, januártól szigorúbb előírások lépnek életbe. Ezek egyik ismérve, hogy az építkezés minden résztvevőjének a kötelmeit pontosan meghatározzák. Az újdonságok sorából kiemelte, minden építési engedélyköteles munkára szerződést kell kötni a kivitelezővel. Módosultak a tervekkel szembeni tartalmi követelmények is. Az előírások betartatására jogosult építés- felügyelők számát pedig megduplázzák - ez megyénként két főt jelent. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, az ellenőrzések többségénél találnak szabálytalanságot, márpedig ez milliós bírságot vonhat maga után. (A változások részletesebb ismertetésére lapunkban visszatérünk.)

A kollégiumi ülésen tájékoztatás hangzott el a határőrség és rendőrség egyesítéséről, a schengeni csatlakozás várható hatásairól, a kistérségi rendszer változásairól is.

Ezek is érdekelhetik