Hírek

2007.12.18. 03:28

A pusztulás kezdete?

Bak - Volt abban valami jelképes, hogy félórás késéssel érkező vonattal jött a fővárosból Lányi András docens, az Élőlánc Magyarországért mozgalom elnökségi tagja, aki minap Bakon szólt a kis iskolák megmentésére indított akciójukról.

MTI

- A vidékfejlesztési politika következetes, nincs szüksége a falvakra, tehát a kis iskolákra sem - kezdte az előadó. - Csak nagy táblákat gazdaságos művelni, ezeknek útjukba vannak az apró falvak. Miközben a csökkenő munkaerő irányába fejlesztik az agráriumot, olyan ágazatokban lehetnénk sikeresek, ahol sok élőerővel állítanak elő javakat - mondta.

Sajnos hazánkban hiányzik a szolidaritás a települések között: a nagyok mindig elnyomják a kicsiket. Míg az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy az emberek bemenekültek a városokba, már elindult a visszaáramlás, mondta.

- Azok a települések, amelyek kibírják a következő tíz évet vagy húszat, s nem pusztulnak bele a szegénységbe, újra fejlődésnek indulhatnak - szögezte le. - Ezt az unió regionalitásra épülő szemlélete is támogatja. Sajnos hazánk a csatlakozáskor, nem a vidék fejlesztését segítő, hanem a termékalapú támogatási rendszert választotta. Ez a latifundiumok, pár száz ember érdekét szolgálta.

Ennek fényében kell a kis iskolák problémáját tekintetni, tette hozzá. Ezek kultúraközvetítő, közösségformáló helyek. Miért ne fogadhatná be tanítási idő után azokat az intézményeket, melyek eltünnek a faluból: postát, orvosi rendelőt, internetezőt, vagy más közösségi szolgáltatást, kérdezte.

Vétek az oktatáson takarékoskodni. Abszurdnak nevezte, hogy a digitális táblákra többet költenek, mint amennyit megtakarítanak az iskolabezárásokkal, a falurombolás új eszközével. S mi lesz a megtakarított pénzzel?

- Elköltik fejlesztésre, például milliárdokért autópályákat építenek, miközben vonat, de már busz sem jár sok településre. Ráadásul mintha szándékosan egyre rosszabb menetrendeket állítanának össze. Nem egyeztet MÁV és Volán, hogy minél kevesebben utazzanak tömegközlekedéssel.

- Mi nem az elmaradottságot védelmezzük - folytatta - de nem szabad elfelejteni, az iskola legfontosabb felszerelése a tanár, az összes többi másodlagos, márpedig az összevonások nem az oktatást fogják javítani. A gyerekek nem elit intézményekbe, hanem a közeli nagyobb község zsúfolt iskolájába kerülnek. Miközben a tehetséggondozáshoz vagy felzárkóztatáshoz kis létszámú osztályok kellenének, mutatott rá. Nehéz kulturális, gazdasági helyzetben van az ország, ilyenkor a legértelmesebb beruházás az lenne, ha az iskolára, tudományra költenénk, akár erőn felül, mondta.

- Az iskolák védelmében a társadalom igazságérzetét kell felébresztenünk, hogy változást tudjunk kicsikarni - fejtette ki végezetül.Pár száz ember érdekét szolgáló támogatási rendszert választott hazánk

Ezek is érdekelhetik