Hírek

2006.07.07. 02:28

Szakszervezeti tiltakozás

Zalaegerszeg (haa) - Várhatóan holnap, a fővárosban tartja demonstrációját a hat országos szakszervezeti szövetség, tiltakozásul a kormány által tervezett megszo-rító intézkedések ellen.

Mórocz Zsolt

A demonstráció résztvevői az összefogás erejében bíznak Zalaegerszeg (haa) - Várhatóan holnap, a fővárosban tartja demonstrációját a hat országos szakszervezeti szövetség, tiltakozásul a kormány által tervezett megszo- rító intézkedések ellen. A szakszervezeti konföderációk közös állásfoglalása szerint az Új Egyensúly nevű kormányprogramról nem zajlott eredményes vita az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A nyilatkozat megállapítja, hogy a tervezett intézkedések aránytalanul nagy terhet rónak a munkavállalókra, a bérből és fizetésből élőkre. Ezért a szakszervezetek felszólítják az országgyűlési képviselőket, hogy ne támogassák a kormány megszorító törekvéseit, követeléseik nyomatékosítására pedig szombaton tiltakozó demonstrációt szerveznek a Képviselői Irodaház elé. Megyei szakszervezeti vezetőknél arról érdeklődtünk, részt vesznek-e a tüntetésen. - Miután a SZEF-hez tartozó megyei tagszervezetek jelezték részvételi szándékukat, Zalaegerszegről egy busszal, Nagykanizsáról pedig egy kisbusszal indulunk Budapestre - reagált érdeklődésünkre Pintér Istvánné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának megyei elnöke, majd hozzátette bár az eddigi egyeztetések alapján nehéz jóslatokba bocsátkozni, reméli, sikerül eredményt elérni a demonstrációval. - A megszorítások mindannyiunkat érintenek, az egészségügyben például folyamatosak a pénzelvonások, melynek súlyos következményei lehetnek. Ugyanis miközben csökken az intézmények bevétele, a lakosság egészségi állapota egyre romlik - tette hozzá. Takácsné Barna Éva, a SZEF-tag Pedagógusok Szakszervezetének zalai vezetője szintén a fővárosba utazik szombaton. Elmondta a nyári szünet miatt viszonylag kevés kollégát sikerült értesíteniük, ám elviekben támogatják a tüntetést. - Az oktatási törvény módosításának terve már olvasható az interneten. Az óraszámemelés, a pedagógusok feladatkörének folyamatos bővülése elbocsátásokat is eredményezhet, s a többféle pedagógiai program, tanmenet átláthatatlansága sem a minőségi munkát szolgálja. A tiltakozás azonban csak akkor lehet eredményes, ha a 6 konföderáció valóban egységesen lép fel céljai érdekében - hangsúlyozta. Kostorják József, a Munkástanácsok Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a Gyurcsány-csomag a munkavállalók mellett a munkáltatókat és a nyugdíjasokat is hátrányosan érinti. - A munkástanácsok keményen fellépnek az ellen, hogy a kormány még több bőrt húzzonle a munkavállalókról. Ezért magunk is részt veszünk a tiltakozáson, sőt, akár még a polgári engedetlenséget sem tartjuk elképzelhetetlennek, ha a kormány bármi áron véghez kívánja vinni terveit. Ezért is ideális a mostani időpont, mivel a törvényjavaslat még nem került a parlament elé - ismertette álláspontját.A megszorítás a munkavállalót, a munkaadót és a nyugdíjast egyaránt hátrányosan érinti Zalaegerszeg (haa) - Várhatóan holnap, a fővárosban tartja demonstrációját a hat országos szakszervezeti szövetség, tiltakozásul a kormány által tervezett megszo- rító intézkedések ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!