Hírek

2006.03.08. 14:24

A madárinfluenza társadalmi neurózissá vált

Párizs (MTI) - A madárinfluenza terjedése két kihívást jelent a társadalomnak: meg kell oldania a részletes tájékoztatás feladatát és a hírfüggõségbõl fakadó neurózis kezelését.

Mórocz Zsolt

Ezt Michel Lejoyeux francia pszichiáter jelentette ki a Libération címû párizsi napilapban szerdán közzétett elemzésében.
A közelmúltban megjelent A hírek túladagolása. A médianeurózisok gyógyítása címû kötet szerzõje szerint kettõs kihívást okoz a madárinfluenza terjedése azzal, hogy a közvéleményt egyszerre kell részletesen tájékoztatni az eseményekrõl, miközben egyre nehezebb ellenállni a híráradatnak. A tájékoztatás feladatát a média kitûnõen teljesítni, s már mindenki kívülrõl fújja a madárinfluenza H5N1-es altípusának nevét, de ugyanakkor a társadalom nincs felkészülve a hírekben elhangzottak miatt kialakult szorongással szemben - mutat rá a francia szakértõ.

A madárinfluenzáról szóló hírek túladagolásától egyelõre többen betegedtek meg mint magától a vírustól - hangsúlyozza a pszichiáter, aki szerint a hírekkel szemben "csak látszólag ellenállók" két módon reagálnak: egyesek kikapcsolják a tévét, amikor a madárinfluenzáról van szó és átlapozzák a témáról szóló cikkeket az újságban, mások viszont egyfajta "bulémiában szenvedve" elolvasnak minden hírügynökségi jelentést és szakértõi véleményt. Ez utóbbi kategóriába tartozók azt hiszik, hogy a jólinformáltság megvédheti õket a járvány terjedésétõl, s ezért mindig újabb információkat vélnek felfedezni a hírekben és a legpesszimistább jóslatoknak hisznek. A szorongástól szenvedõ "jólinformáltak" önkéntelenül a téma szakértõivé váltak, mert érthetõ félelmük a fertõzéstõl pánikká alakult és kitölti érzelmi életüket - véli Michel Lejoyeux.

A madárinfluenzának köszönhetõen az emberek legmélyebb magánügyének tartott szorongás hirtelen társadalmilag elfogadott témává vált: akik eddig nem tudták hogyan kifejezni rosszkedvüket, most egy mindenkit érintõ, modern betegség kapcsán - a szakértõ megfogalmazása szerint - egy platformra kerültek és együtt beszélhetnek a világvégérõl, amit mindenki türelmesen végighallgat és végre komolyan vesz.

A veszély tényleg közel van, és normális, hogy a társadalom védekezni akar a szakértõ szerint, de ennek következtében a szorongásból fakadó társadalmi neurózis és a fenyegetõ hírek az egészség jelének tûnnek. Ráadásul a passzivitás elviselhetetlen, ezért az objektív hírek és szakértõi vélemények alapján mindenki megfogalmazza saját magyarázatát a madárinfluenzáról.

Lejoyeux hasonlata szerint - csakúgy mint az alkoholisták esetében - a madárinfluenzáról szóló híráradat függõséget alakított ki az emberekben, amely májzsugor helyett pesszimista szellemi tompultságot okoz. A hírek túladagolását ugyanakkor a társadalom nem ítéli el, hanem "menõ és ésszerû állampolgári magatartással" még bátorítja is azt - teszi hozzá a szakértõ.

A függõségtõl való megszabadulás nem jelentené a veszély realitásának tagadását, hanem csak meg kellene végre érteni, hogy a hírek hogyan játszanak az idegeinkkel, s hogy a vitathatatlan és objektív tények miként keverednek össze a személyes neurózisokkal - zárja elemzését a francia szakértõ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!