Hévíz

2014.05.29. 09:54

Hévízen szabadtéri kiállítással is emlékeznek idén a határnyitásra

Hévíz – A vasfüggöny lebontása, a határnyitás 25. évfordulója alkalmából programokat tartanak, s szabadtéri emléktárat avatnak idén a fürdővárosban.

Sámel József

Negyedszázaddal ezelőtt, 1989. szeptember 10-e egyetlen pillanat alatt történelmi nappá vált, mikor bejelentették az ausztriai határaink megnyitását, majd november 9-re, amikor a berlini fal is leomlott. Sokan emlékeznek minderre, s persze az előzményekre is, melyek következtében a német vendégek csak egy-egy nyaralás alkalmával találkozhattak szeretteikkel Magyarországon. A Balaton és Hévíz mindig kelet és nyugat találkozási pontja volt, és a múlt sok színes emlékét őrzi. Ezért is tervezik a méltó megemlékezést.

A határnyitás 25 éves évfordulója kapcsán „Amikor fellibbent a vasfüggöny...” címmel, Hévíz több programmal is készül. A városba tervezett emlékkiállítás anyaggyűjtését már megkezdte a Hévíz TDM Egyesület. A helyből, környékről és természetesen a határon túlról is beérkező történetekből, családi, baráti fényképekből, levelekből áll majd össze a szabadtéri kiállítás anyaga.  A szeptember 13-án szombaton Hévíz utcáin megrendezésre kerülő program keretében, Hévíz és a TDM Egyesület az emlékkiállítással szeretné felidézni a határnyitás előtti időszak hangulatát, amikor a város és a Balaton adott lehetőséget találkozásra.

A kiállítás megnyitót követően Good bye Lenin! filmmaraton veszi kezdetét a Fontana filmszínházban és látványosan kedves Trabi találkozó várja a megszállottakat. A rendezvényen online emlékkönyv is készül a hévízi honlapon, melyen lehetőség lesz a személyes történetek, emlékek, élmények megosztására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!