Hévíz

2014.05.01. 17:05

A város születésnapján

Hévíz – Az immár közel negyvenéves együttes, a Musica Antiqua alapítója, Adorján József zenetanár kapta idén a fürdőváros díszpolgári címét.

Varga Lívia

A Hévíz megbecsülését jelző díjakat a hagyományokhoz híven a város születésnapján, május 1-jén adták át.

Hévíz várossá nyilvánításának 22. évfordulóján Papp Gábor polgármestertől Adorján József címzetes igazgató, zenetanár, karnagy vette át a város legrangosabb elismerését. Az ő nevéhez fűződik az Európa-szerte ismert Musica Antiqua együttes 1977-es megalapítása. A városvezető a kitüntetettet méltatva úgy fogalmazott: ezzel Hévíz képviselő-testülete Adorján József emberi, erkölcsi kiválóságát, a városért, a hévízi gyerekekért tett erőfeszítéseit ismeri el és köszöni meg.

A további kitüntetések közül város kulturális díját Emecz Emil asztalitenisz-edző kapta.

Az idegenforgalmi kitüntetést Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fejlesztési elismerést Laczkó Mária, a Gazdasági és Műszaki Ellátó Szervezet vezetője, a közszolgálati díjat pedig Farkas Angéla, az Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar-történelem szakos tanára vette át.

A születésnapját ünneplő várost - a történelmi egyházak képviselőinek áldása után - Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is köszöntötte. Kiemelte: Hévíz évről évre szép eredményekről, új fejlesztésekről tud beszámolni.

Ünneplők és ünnepeltek. Elöl Adorján József. Hátul (balról) Füzesi Lászlóné, Papp Gábor, Farkas Angéla, Horváth Orsolya, Manninger Jenő, Laczkó Mária és Emecz Emil (Fotó: Varga Lívia)

 

- Büszkeséggel tölt el látni ezeket az eredményeket, legyen szó akár a vendégéjszakák számának emelkedéséről, a magas rangú delegációk érdeklődéséről, utak, járdák, városrészek megújulásáról vagy akár a kulturális programok sokszínűségéről - szögezte le a politikus, hozzátéve, bírva a kormányzat támogatását, minden esélye megvan annak, hogy a Keszthelyt, Zalakarost, Zalacsányt is magába foglaló térség Európa legfontosabb egészségturisztikai övezete legyen, Hévíz központtal.

Papp Gábor ünnepi beszédének kezdetén a tavaly díszpolgári címmel kitüntetett, idén elhunyt Rábai Józsefre emlékezett, a résztvevők pedig egyperces néma tisztelgéssel tették ugyanezt.

- 2010 óta az új városvezetés, a hatékony kormányzati támogatásnak köszönhetően, számos fejlesztést tudhat maga mögött - jelentette ki Papp Gábor. - Ezek nemcsak a hévízi polgárok mindennapi életébe hoztak pozitív változást, hanem, megfelelve a kor kihívásának, vendégeink megelégedésére is szolgálnak.

Húszéves álom valósul meg például a közösségi közlekedés fejlesztésével. Az egregyi beruházással a történelmi városrészt még inkább bekapcsolják Hévíz turisztikai vérkeringésébe, és hamarosan négy dokkoló állomáson lehet bérkerékpárokhoz jutni, amelyekkel, a közelmúltban kibővült, megújult kerékpárhálózatnak köszönhetően, bejárható lesz az egész város, illusztrálta a jelen beruházásait a polgármester. Hozzátéve: Hévíz közterületei irigylésre méltóak, pezsgő kulturális életével pedig sikerült felzárkózni a legnagyobb turisztikai központokhoz, ezt bizonyítja, hogy idén a fürdőváros a magyar dal fővárosa.

 

Az Adorján József által 1977-ben alapított Musica Antiqua együttes máig színvonalas képviselője a barokk és reneszánsz zenének. Hévíz újdonsült díszpolgára a méltatás szerint több száz kisdiákkal ismertette és szerettette meg a komolyzenét, igényes, zeneértő felnőtteket nevelve belőlük. A Musica Antiqua-t díjak, kitüntetések sokaságával ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!