Hévíz

2014.03.20. 16:50

20 éves a hévízi Bibó-középiskola

Hévíz - Húszéves születésnapját ünnepli ebben a tanévben a hévízi Bibó István Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium.

Szabó Judit

A jubileumi rendezvénysorozat ősszel indult, s csaknem az egész tanévet átszövi. Kiállítással, filmvetítéssel és színi előadással emlékeztek a névadóra, Bibó Istvánra, emellett pedig versenyeket és sportprogramokat szerveztek az év folyamán. A rendezvénysorozat pénteken ér véget azzal a gálaműsorral, amelyet az iskola egykori és jelenlegi diákjai adnak az intézmény sportcsarnokában 17 órakor. Csütörtökön pedig az öregdiákok gyermekeinek kedveskedtek egy színdarabbal a Bibó-gimnázium tanulói.

Nagy Boldizsár igazgató az elmúlt húsz évről elmondta: Hévíz önkormányzata hozta létre a gimnáziumot, amely 1993-ban 46 tanulóval kezdte meg működését egy régi, ugyanakkor felújított és tornacsarnokkal is bővített általános iskolai épületben. Ma már 238 diák tanul a középiskolában, s a végzősök mintegy 70-75 százaléka folytatja tanulmányait felsőoktatási intézményben. A többiek általában szakképesítést szereznek, és sokan - hasznosítva nyelvtudásukat - külföldre mennek dolgozni.

A süket király című színdarabot adták elő tegnap a gimnázium diákjai (balról Németh Olivér, Mischa Rausch, Polyhos Ábel, Trzebin Adina és Tóth Levente az öregdiákok gyermekeinek. Fotó: Szabó Judit

Az alternatív jelzőt ma már nem viseli a nevében a Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium mintájára létrehozott oktatási intézmény, de a fővárosi iskola módszerei közül sokat megőrzött. Ilyen például, hogy a tanulók teljesítményét félévente nemcsak osztályzatokkal, hanem szövegesen is értékelik, a diákok pedig a tanárok munkájáról nyilvánítanak véleményt. Jellegzetesség az is, hogy év végén a készségtárgyak kivételével mindenből vizsgát kell tenni.

A ma már állami fenntartású, de az önkormányzat, mint működtető támogatását továbbra is élvező intézmény tervei között szerepel a kollégium fejlesztése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!