Staféta

2018.01.07. 17:00

Mi okozza a kézujjak zsibbadását?

Sorozatunkban hétről hétre tehetnek fel kérdéseket egymásnak Zala megyei riportalanyaink.

Magyar Hajnalka

Dr. Györkös Beáta gyermekkardiológus a múlt héten azt kérdezte dr. Peterka Csaba zalaegerszegi kézsebész főorvostól, mi az oka a kézujjak zsibbadásának, s miként szüntethető meg a panasz?

- A kézujjak zsibbadását és fájdalmát az esetek 98 százalékában az úgynevezett csuklóalagút szindróma okozza, ami igen gyakori betegség, különösen az 50 év feletti nők körében. Sajnos a helyes diagnózis nem mindig születik meg időben, ami az állapot romlásához vezet.

Pedig a betegség egy egyszerű műszeres vizsgálattal felderíthető, majd a kiváltó ok, s evvel együtt a panasz is megszüntethető egy bő tízperces ambuláns műtéttel. A zsibbadás oka az, hogy a csuklóalagút zárt csatornájában futó ideg vérellátása valamilyen okból károsodik. A műtét során a csatornát lezáró szalagot a tenyér felső harmadában átvágjuk, evvel felszabadítjuk a csatornát, s a vérkeringés helyreáll. A betegség kialakulása mögött gyakran megerőltetés, gyulladás vagy ciszta áll.

Dr. Peterka Csaba; Fotó: Zóka Pál

Dr. Peterka Csaba a stafétát dr. Pál Marianna Maja bőrgyógyász – kozmetológusnak adta tovább, azt kérdezve, milyen új módszer létezik arcunk fiatalságának megőrzésére?

A staféta következő vendége: Dr. Pál Marianna Maja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!