Staféta

2024.05.24. 15:00

A táncban talált önmagára a nagykanizsai Szalai Kata

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Herman Aliz a stafétát Szalai Kata táncosnak adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Szalai Kata

Forrás: ZH

– A sportpályafutásomat atlétika és úszás sportágakkal kezdnem, majd viszonylag későn, általános iskolás koromban találtam meg a számomra megfelelő sportágat, ami a látványtánc és fitnesz volt – mondta a nagykanizsai Szalai Kata. – Talajtorna és kötélugrás edzésekre jártam a nagykanizsai Szan-Dia Fitness Centerbe, ahol a Vágó család kezei alatt nevelkedtem és fejlődtem. Tizenegy évig versenyszerűen űztem az általam kedvelt sportot. Hazai és nemzetközi versenyeken értem el dobogós helyezéseket csapatban, duóban és egyéniben egyaránt. Látványtánc sportágban Free Show, Fantasy és Disco Freestyle kategóriákban nemzetközi megmérettetéseken csapatban hatszor, egyéniben pedig egyszer állhattam a dobogó tetején. A mozgás szeretete a véremben van: édesanyám, Szalainé Berta Magdolna a Kőrösi-iskola testnevelő tanára, édesapám, Szalai Béla a futás és a síelés szerelmese, testvérem, Szalai Dániel a labdarúgás és futsal sportágban jeleskedett.

Kata rengeteg emléket őriz a tánckarrierjéből. A legemlékezetesebb mind közül számára az 2012-es londoni világbajnokság volt. Egyéniben felnőtt Disco Freestyle kategóriában a dobogó tetejére állhatott. A mai napig úgy érzi, hogy ezt az eredményt a lelkesedésének, a kitartásának és az akaraterejének köszönheti. Emellett pedig megemlítette az edzőtáborokat, az utazásokat és az életre szóló barátságokat. Általában a barátai a csapattársai, ami a mai napig is így van.

Forrás: ZH

– Aztán az egyetem miatt Nagykanizsáról Pécsre költöztem és a hétvégi edzéseket már nem vállaltam, elköszöntem addigi egyesületemtől – folytatta a nagykanizsai hölgy. – Az egyetemen földrajz-testnevelés szakon tanultam, a mozgás imádata megmaradt. Ekkor ismerkedtem meg a konditermek világával és megtanultam, hogy a szervezetem számára milyen a helyes táplálkozás, aminek a segítségével a tükörbe nézve elfogadhattam magam. Ekkor a táncot fél évre abbahagytam, majd 2014 februárjában csatlakoztam a PTE Táncegyüttes csapatához, melynek vezetője Bánkyné Dr. Perjés Beatrix, aki az évek során számos lehetőséget és szabad kezet adott nekem, hogy ötleteimet kibontakoztathassam. Csatlakozott még Horváth Tamás is, s így együtt alapítottuk meg 2021-ben a PTE PEAC Cheerleading Szakosztályt, melynek vezetőedzője vagyok utánpótlás és felnőtt korosztályban. Utóbbi sportággal 2014-ben találkoztam először, szerelem volt első mozdulatra, hiszen rokon sportága annak, amit korábban űztem. A mai napig versenyzem benne. Számos hazai és egyetemi bajnokságon szereztem dobogós helyezéseket duóban és csapatban egyaránt. A kedvenc kategóriám a Show Cheer Team, amely során a cheerleading két válfaja is egyszerre mutatkozik meg egy gyakorlaton belül, és 30, akár 40 sportolóval állhatok egyszerre egy színpadon, egy közös cél érdekében. Az idei évben cheer hip-hop kategóriában válogatott kerettag lettem, és a csapattal gőzerővel készülünk a júniusi norvégiai Európa-bajnokságra.

Kiemelte: a sport megtanította győzni és emelt fővel veszíteni, arra is, hogy az ellenfeleket tisztelje. A mai napig azt vallja és tanítja is tanítványainak, csapattársainak, hogy mi tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, a többi pedig legyen csak a zsűri gondja. Pontozásos sportágat űznek, amiről lehet tudni, hogy a bírói gárdának megvan az a szabadsága, hogy eldöntse, hogy számára melyik volt a legjobb gyakorlat.

Fotó: Csortos Szabolcs

– Az egyetemi közeg annyira pozitív és ingergazdag volt, hogy a tanítás helyett a doktori képzést választottam a diplomaszerzés után – folytatta. – Ezt befolyásolta az is, hogy a szakdolgozatom írása közben elindultam az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, ahol harmadik helyen végeztem. Jelenleg a PhD tanulmányaim végén járok. Jó érzés, hogy 2021 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézetének oktatójaként dolgozhatok. Sporteredményeimnek és az engem körülvevő közösségnek köszönhetően több díjban részesültem. Az egyetemi sportéletért és közösségi tevékenységeim miatt két alkalommal kaptam Egyetemi Sportéletért díjat (2019, 2022), továbbá idén áprilisban a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Tisztújító Közgyűlésén a Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérmét vehettem át.

Szalai Kata az oktatás és edzősködés mellett a mai napig aktívan táncol, valamint abban a szövetségben, ahol anno 11 évig versenyzett, rendszeresen meghívást kap bíráskodásra.

Szalai Kata a stafétát Szekeres László egykori ökölvívónak adta át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában