Nagy csatát nyert meg a ZTE KK

2023.12.02. 20:21

Az egerszegiek Debrecen elleni sikerét a védekezés alapozta meg - fotógalériákkal

Az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság alapszakaszának 10. fordulójában a közvetlen rivális Debreceni Egyetem volt a Zalakerámia-ZTE KK vendége szombat este. A Magyar Kupa-szereplés miatt is nagyon fontos mérkőzésen nagy csatában nyertek az egerszegiek.

Varga Andor

Fotó: Szekeres Péter

Zalakerámia-ZTE KK - DEAC 73-71 (19-17, 21-22, 13-18, 20-14)

Zalakerámia Sportcsarnok, 1250 néző. Jv.: Cziffra, Frányó, Major.

ZTE KK: Hicks 20, Csátaljay 2, Keller 8, Lekunas 6/6, Ostojic 12. Csere: Tóth 5, Németh 2, Csuti 7/3, Mishula 11/6. Vezetőedző: Lubomir Ruzicka.

DEAC: Edwin 22/6, Drenovac 18/9, Hőgye 5/3, Buckles 1, Buljevic 4. Csere: Mócsán 16/9, Williamson 5, Ságodi, Neuwirth. Vezetőedző: Andjelko Mandic.

Kipontozódott: Buckles (32.), Buljevic (38.).

A DEAC a szezon során eddig négyszer játszott idegenben, s ezek közül csak egyszer érte el a 70 dobott pontos határt - akkor pedig nyert is, Pakson (61-70). Ez alapján nem rajzolódott ki félelmetes ellenfél képe, bár a hajdúságiak a ZTE-vel azonos győzelmi mutatóval (5/4), őket egy hellyel megelőzve, a 4. pozíciót foglalták el a tabellán a forduló előtt.

Szokatlanul jól kezdett a ZTE (3. p.: 8-2), és lehetett volna még sokkal rózsásabb is a helyzet, de három triplakísérlet is kimaradt hajszállal. Jól védekezett a házigazda, ennél csak a játékvezetői szemlélet volt szigorúbb, Csátaljaynak 5 perc alatt össze is gyűlt három személyi hibája. A zalaiak jól zavarták meg a debreceni játékosokat, labdákat is szereztek, a szapora vendég faultok (7) után járó büntetőket pedig elég jó százalékkal (8/10) értékesítették (9. p.: 19-11). Az ellenfél az első negyed utolsó percében bedobta első két hármasát, újra szorossá téve az állást. A második tíz percet kezdő DEAC rögtön egyenlített, Mishula és Ostojic viszont válaszul azt csinálta, amiben a legjobb: előbbi hármast dobott, utóbbi a palánk alatt ziccerezett. Aztán jött még Hicks remek betörése is, de a Debrecen nem szakadt le, mert javult a támadójátéka (15. p.: 28-26). A vendégek a vezetés átvételéért is támadhattak, de nem jártak sikerrel. A hazai csapat játékából újra nagyon hiányoztak a távoli kosarak, majd Csuti (aki előtte, az U20-as meccsen 50 pontot szerzett) bevágott egy triplát (18.p.: 36-31), de a DEAC sokkal jobb volt ebben a műfajban és élt is vele. A vendégek a 19. percben először vezettek (38-39), a ZTE elbizonytalanodott a félidő végére. A hazaiak büntetőkkel kerültek újra előnybe a nagyszünetre, bár négyből csak kettőt értékesítettek (40-39).

A DEAC az első félidőben jóval hatékonyabb volt távolról (6/12), mint a a ZTE KK (3/11), a statisztikában itt lehetett felfedezni a legmarkánsabb különbséget. Zalai oldalon Csutinak remek számai voltak: mezőnyből 4/5, közte egy tripla, 4 lepattanó és mindez alig 9 perc alatt. Lepattanózásban a hazaiak 19-13-ra vezettek, és nyilvánvaló volt, hogy nagyon nehéz második félidő vár rájuk.

Hicks ötödik gólpassza és Ostojic zsákolása vezette fel a második 20 percet, ettől függetlenül maradt a nehéz küzdelem. A hazai távoli kísérletek nagyobb része továbbra is kimaradt, míg a palánk alatt Ostojic rendre megcsinálta a nehezét, kialakította a helyzetet, majd elrontotta a dobást (26. p.: 49-48). Többször előfordult, hogy a DEAC kihagyott büntetője után vitte a lepattanót - nem csoda, hogy ismét vezetett, a ZTE részéről pedig jött az időkérés. A hazai bizonytalanságot jól mutatta, hogy Mishula ziccerből is passzolni próbált (28. p.: 49-53). Ugyanő nem sokkal később távolról nem találta a gyűrűt - a hazai triplamutató ezzel 4/18-ra módosult. Segített némileg a hazaiaknak, hogy a Debrecen játékában is sok volt a hiba, de az ellenfél magát nem tudta megverni, ahhoz zalai pontok is kellettek volna, de hazai oldalon ebből volt a legkevesebb (53-57). A záró negyedet jó védekezéssel kezdte a ZTE, a vendégektől pedig légiós pontozódott ki. Hicks alakításaival megint visszakapaszkodott nullára a házigazda (34. p.: 61-61), majd Mishula három büntetőből egyet dobott be, de ezzel vezetett a csapat. Éles csata alakult ki, amiben a ZTE saját palánk alatt volt inkább sikeres, a túloldalon sajnos még a büntetők java sem volt pontos (37. p.: 67-66). Innen remek hazai védekezéssel, majd Lekunas hármasával és persze DEAC időkéréssel folytatódott a meccs (70-66). A következő három támadásból nem tudott eredményt felmutatni a ZTE (70-71), de Tóth nagyszerű labdaszerzése után Hicks 2+1-gyel jelentkezett (73-71). Huszonnyolc másodpercük volt még a pályán a csapatoknak, amit kivédekezett a ZTE KK. Tóth Ádám a parketton csúszva begyűjtötte a labdát, méltán skandálta a nevét a közönség.

Lubomir Ruzicka: "Csapatépítés közben vagyunk, amivel lehet, hogy csak májusra készülünk el. Nagy nyomás alatt játszunk, és senki nem azért követ el hibákat, mert rossz kosárlabdázó, hanem mert még az út közben vagyunk. Ha végig tudjuk csinálni amit elkezdtünk, akkor ebben a szezonban nagyon szép sikereket érhetünk el."

Andjelko Mandic: "Szoros meccs volt, a végjátékban kicsit ügyesebbek voltak a hazaiak. Rosszul kezdtünk, aztán elkaptuk a ritmust, de a negyedik negyedben okosabbnak kellett volna lennünk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában