Magyarok is indulnak

2022.12.31. 09:30

Szilveszter napján startol a Dakar

A szombati dzsiddai prológgal kezdődik a 2023-as Dakar-rali. A világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalának résztvevői január 15-ig 14 gyorsasági szakaszon versenyeznek.

MTI

A kép a 2019-es viadalon készült

Fotó: Shutterstock/Rodrigo Garrido

A 45. Dakar-rali honlapja szerint az útvonal hasonló a tavalyihoz, de az eddigi legnehezebb Szaúd-Arábiában, s a mezőnynek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesítenie. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer. 

– Több mint egy éven át készültünk a versenyre, de valójában a csapat fennállásának első tizenöt éve is erről a felkészülésről szólt – mondta Kovács Miklós, aki a kamionosok mezőnyében induló két magyar trió egyikét vezeti. – Az összes nagy sivatagi versenyt megjártuk már, értünk is el jó eredményeket, ám ez valami egészen más lesz. 

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő és négyszeres győztes katari Nasszer al-Attijah a Toyota színeiben, de ott lesz a startnál a 14-szeres Dakar-­győztes francia Stéphane Peterhansel is Audival. Szintén a német gyártó verseny­autóját vezeti majd a kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz, valamint a német túraautó-bajnokságot (DTM) kétszer, a ralikrossz-világbajnokságot pedig egyszer megnyerő svéd Mattias Ekström. 

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először Párizs és a névadó szenegáli főváros között. Szaúd-Arábiában ez lesz a harmadik viadal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában