Tánc

2017.12.17. 08:00

Látványos táncukkal színesítik a rendezvények, fesztiválok programját

Lentiben a Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport 2002-ben alakult meg. A csapat idén a 15. évfordulót ünnepli.

Korosa Titanilla

Balról: Ferecskó Júlia, Deák Fanni, Sabján Bianka, Varga Noémi, Sabján Botond

A táncegyüttes megalakulását Michalovics Mónika kezdeményezte, majd több tánctanárcsere után 2007-től Tihanyi Andrea, a Blackbird Irish Dance School egyik vezető tanára irányította a csapatot 7 éven át. Vállalta a kéthetenkénti Lenti-Budapest utazást és próbálta a táncosokba „verni” a nem könnyű, sok kitartást igénylő táncot. Még előtte, 2005-ben a tánccsoport csatlakozott egy művészeti iskolához, és abban az évben Bonyhádon, a Művészeti Iskolák fesztiválján kiemelt első díjat kapott. Ugyancsak 2005-ben országos tehetségkutató pályázaton túljutva négyen közülük a Shanghai Fesztiválon vehettek részt, majd 2006-ban Pekingben képviselték hazánkat, illetve ez évben és 2007-ben a Zala Megyei Művészeti Fesztivál első helyezését nyerték el.

Balról: Ferecskó Júlia, Deák Fanni, Sabján Bianka, Varga Noémi, Sabján Botond

- Nemzetközi versenyeken is indultak a táncosaink 2008-tól – beszélt az együttes történetéről Deák Szilvia, aki szülőként kapcsolódott be a csapat életébe. – Ez idő alatt Salzburgban, Prágában, Krakkóban, négy alkalommal Bécsben, kétszer pedig a Magyarországon megrendezett Budapest Feis-en vett részt az együttes. Mindenhonnan kiemelkedő eredményekkel térhettek haza, összesen 26 arany-, 33 ezüst-, 39 bronzérmet és további értékes helyezéseket értek el a lányok.

Több táncos már az egyik legmagasabb kategóriában, az úgynevezett intermediate-ben, illetve openben indulhatott, ami nagyon szép eredménynek számít. A tánccsoport 2011-ben kiemelkedő munkájáért Lenti Város Közművelődéséért Díjban részesült, amely nagy megtiszteltetést jelentett számukra. A csoport 4 táncosa 2011-ben a 2. alkalommal megrendezett Európa Fesztiválon képviselte Zala megyét a franciaországi Laval településen, ahol nagy sikert arattak. A csoport nevéhez fűződik a Lenti Táncverseny gondolata, amelyet 2013 óta évente megrendezünk, a táncosok és szüleik aktív közreműködésével.

Többször megmérettették magukat a táncosok a Zegasztáron, a Connector Táncfesztiválon, a Helikon Ünnepségeken, a Dunántúli Táncversenyen Sümegen, a Festetics Kupán, a Csabrendek Kupán, a Crystal FSE Országos Amatőr Táncversenyen, a Press Dance Táncversenyen, ahol több első helyezés büszke tulajdonosai lehettek.

Az alapító tagok közül ketten: balról Szalai Dóra és Deák Fanni egy korábbi versenyen Fotó: Deák Szilvia

- A csapat létszáma csökkent, de mindig van néhány új tag, akik tanítását a nagy lányok oldották meg. Az elmúlt évtől Deák Fanni, az egyetlen megmaradt alapítótag irányítja a csapatot, az utóbbi évek koreográfiái is az ő nevéhez fűződnek. Azóta is több táncversenyen mérettették meg magukat és szerepeltek kiválóan.

Fellépéseiken az ír tánc mindkét fajtáját táncolják, egyiket balettcipőben adják elő, a másikat pedig abban a különleges cipőben, ami jellegzetes kopogó hangot ad. Műsorukban a Michael Flatley által népszerűsített show-tánc mellett a tradicionális ír tánc, illetve a versenytánc is látható, ami kuriózumnak számít a megyében. A táncosok számára igazi megmérettetést jelentett élő zenére, a Kék Bab zenekarral több alkalommal fellépni. Fontos megemlíteni, hogy 3 táncos rövid ideig táncolt Catherine Gallagher show-jában, illetve az egyik lenti ír szteppes a Coincidance Táncszínház aktív táncosa – zárta Deák Szilvia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában