Február 2-ig látogatható

2024.01.18. 07:30

Hetési szőttesek és fafaragások a kanizsai Honvéd Kaszinóban

A Honvéd Kaszinóban a magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg kedden a Lenti Hácskó Imréné népi iparművész és a kaszinó fafaragó szakkörének közös kiállítása.

Benedek Bálint

A megnyitó pillanata, amikor Járási Ildikó méltatja az alkotókat

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója köszöntötte. Elmondta: az idei első népművészeti tárlatukat régi barátaikkal nyithatták meg, akik ezúttal is számos gyönyörű tárggyal örvendeztették meg a kaszinó galériáját. A Lentiből érkező Hácskó Imréné munkái mellett Stiller Gábor és Csávás Csaba fafaragók, népi iparművészek alkotásai láthatók. A kiállítás február 2-ig látogatható. 

Az eseményt Járási Ildikó iparművész nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: köszönet jár a kiállítóknak, a szervezőknek, s mindazoknak, akik segítik a szakkörök fenntartását. Olyan fontos dolgot mentenek meg az utókornak, ami régebben természetes, hozzánk szorosan kötődő dolog volt.

– A szőttesek közel állnak a szívemhez, hiszen tizenhat évig tanítottam ezt a mesterséget – mondta. – A fafaragást pedig még láthattam nagyapámnál, hogy miként készítették el a gazdaságban használt szerszámaikat. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ott voltam, amikor méhkast és kosarat font. Ahogy hímeztek a magyar asszonyok, az előtt csak meghajolni lehet. A magyar népkincs akkora érték, amit kellőképpen kellene gondozni és óvni. Becsülni, értékelni, de ami a legfontosabb, továbbvinni, továbbörökíteni a fiataloknak. Jó lenne, ha megértenék, milyen fontos ez nekünk és minél többen felmutatnák a világ előtt.

Ezt követően Járási Ildikó egyenként méltatta és bemutatta a kiállítókat. A kulturális műsorban a Honvéd Kaszinó Városi Színpad és a Kanizsai Fiatalok Közösségének növendékei léptek fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában