A magyar népmese napja

2023.09.27. 21:00

"Sárkányolás" a nagykanizsai Halis-könyvtárban

A magyar népmese napja szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja.

Benedek Bálint

A Péterfy-iskola alsó tagozatos tanulói a Halis-könyvtárban

Fotó: ZH

 A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. Célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A Péterfy-iskola alsó tagozatos tanulói közül a 2., a 3. és a 4. osztályosok vettek részt a Halis-könyvtárban foglalkozásokon. A könyvtárosok tartottak papírszínházi mesefoglalkozást, melyben a Huzatsárkány a várban című mesét hallhatták a gyerekek.  Sőt, egy izgalmas sárkányos számítógépes kihívásban is részt vettek kisebb csapatokban, majd sárkányűző zenélésre is lehetőségük nyílt. 

Feszült figyelem... Fotó: ZH

Emellett a Péterfy-iskolában is megtartották a népmese napját: az alsó tagozaton több osztály népmese-illusztrációkat készített. A 2. évfolyamon játékos kvízfeladatok várják a gyerekeket ebben a témakörben. A 3. osztályosok közül páran idén először készültek Benedek Elek mesefelolvasással az alsóbb évfolyam számára. A drámaszakkörösök magyar népmesét adtak elő, míg a bábszakkörösök elbábozták a Kígyós Jancsi című magyar népmesét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!