Négy kiadvány megjelenését támogatják

2023.06.18. 20:22

Magyar könyvkiadási program Szlovéniában

Négy kiadvány megjelenését támogatja a 2023-as könyvkiadási programja keretében a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Erről a közelmúltban döntött az arra hivatott szakmai testület.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorec Csuka Judit gyermekeknek szóló verseskötetét is kiadja a lendvai intézet

Fotó: Gyuricza Ferenc

A 2023-as könyvkiadási programra 7500 eurót különített el éves költségvetésében a szlovéniai magyarság kulturális intézménye. A fenti összeg pályázati támogatásokkal tovább növekedhet, elsősorban magyarországi források révén. Eddig egy nyertes pályázattal sikerült a saját forrást kiegészíteni, a Magyar Tudományos Akadémia 500 ezer forinttal járul hozzá a programhoz.  

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szokásos eljárásrendje szerint év elején meghirdetett könyvkiadási pályázatára benyújtott kéziratok közül kettő nyerte el az intézet teljes támogatását, azaz ezen kötetek megjelenését teljes egészében az intézet finanszírozza. Mindez azt jelenti, hogy a 2023/24-es ciklusban a közelmúltban Zala György Kulturális Díjjal kitüntetett fiatal történész, Soós Péter muravidéki leventemozgalomról szóló tanulmánykötetét, illetve dr. Zágorec Csuka Judit író-költő, irodalomtörténész, a Lendvai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója Ábécés című, gyermekeknek szóló verseskötetét jelentetik meg.  

Az intézet könyvkiadási programja támogatja továbbá a lendvai plébánia szlovén és magyar nyelvű, Molitvenik – Imafüzet című kiadványának megjelenését. Ehhez 1500 euróval járulnak hozzá, ami a magyar nyelvű részek kiadására elegendő. Ugyancsak részbeni finanszírozást nyújtanak egy Petőfi Sándor verseinek szlovén fordítását tartalmazó kötet megjelenéséhez. Utóbbi kötet a Volosov Hram kiadó gondozásában jelenik meg Szlovéniában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!